Buma stoot artiest brood uit mond

08-10-2009 01:16

Rumoer in de Nederlandse muziek- en internetscene. Rechtenorganisatie Buma/Stemra maakte donderdag de nieuwe opzet voor gebruik van muziek op internet bekend. Vanaf 1 januari 2010 moet flink in de buidel worden getast voor het doorplaatsen van filmpjes van bijvoorbeeld YouTube.

Stel, je bent weblogger en als zodanig embed je iedere dag een videoclip van YouTube (bijvoorbeeld deze of deze ) op jouw blog. Dan komt je dat in de nieuwe opzet van Buma/Stemra aan het eind van het jaar te staan op een forse rekening, zo bevestigde de rechtenorganisatie tegenover 3VOOR12. Bijna achtduizend euro per jaar om muziek uit heden en verleden onder de aandacht van je bezoekers te brengen.

De aangekondigde maatregel leidde tot een storm van protest op Twitter, en op webblogs , terwijl ook direct een online petitie werd gestart.

De draconische maatregel van Buma/Stemra toont meer weer eens aan hoe ouderwets dergelijke organisaties handelen. Blijkbaar wil het er bij die dino’s niet in dat de tijden veranderen. Op de burelen van Buma/Stemra praten ze liever over ‘diefstal’ in plaats van ‘free publicity’. Daar maken zij zich liever druk om (verhoudingsgewijs) die paar knaken voor een licentie, in plaats van de duizenden euro’s die free publicity van een goedbezocht weblog de artiest oplevert.

Sterker, wanneer de muziekauteur wiens video wordt doorgeplaatst, niet is aangesloten bij Buma/Stemra, dan krijgt hij of zij HELEMAAL NIETS. Buma/Stemra begrijpt blijkbaar niet dat exposure goed is voor de naamsbekendheid van een artiest. Dat zorgt voor fans, die vervolgens muziek, merchandise en concertkaarten aanschaffen en zodoende de artiesten geld opleveren.

Er is natuurlijk geen blog dat een licentie aanschaft, dus de meeste – vooral wat onbekendere – artiesten, raken een belangrijk deel van hun publiciteit kwijt. Met andere woorden: in plaats van belangen en rechten te behartigen, stoot Buma/Stemra de artiesten het brood uit de mond. Nadat eerder ondernemers al met succes in actie kwamen, is het te hopen dat nu de muziekauteurs zelf in actie komen.

Overigens is de rechtenorganisatie naar verluidt nog lang niet klaar met het zoeken naar mogelijke online heffingen.