Nieuw is de nieuwe Michael Jackson niet

12-10-2009 20:32

Met veel bombarie ging vanmorgen rond 6 uur This Is It van Michael Jackson in première op de Nederlandse radiostations. Sindsdien kun je praktisch ieder uur de eerste van ongetwijfeld vele laatste singles van de in juni overleden zelfbenoemde King of Pop horen. Dat zal er voor zorgen dat de 50 jaar geworden Amerikaan postuum zijn eerste nummer 1-hit sinds Smooth Criminal (november 1988) zal scoren. De reden: airplay weegt tegenwoordig zwaarder voor de Nederlandse Top 40 dan verkoop.

Maar is de ‘nieuwste’ van Jackson wel zo nieuw? Het antwoord daarop is een volmondig ‘nee’. Niet alleen schreef Jackson het nummer eind jaren zeventig (!) al met Paul Anka voor het album Off The Wall, het werd begin jaren negentig ook al eens opgenomen. Niet door de jongste zoon van Katherine Esther Scruse en Joseph Walter ‘Joe’ Jackson, maar door zangeres Sa-Fire.

Op haar album I Wasn’t Born Yesterday (1991) vind je het nummer als I Never Heard. Voor de oplettende luisteraar: de backing vocals worden verzorgd door Brian McKnight, later als solozanger succesvol. Wanneer de versie van Jackson – met zijn broers Jermaine, Tito, Jackie en Marlon in de backing – is opgenomen, is niet bekend gemaakt.

Het zou mij niets verbazen wanneer opnames van de demo van Jackson zijn opgepoetst en opgeleukt. Zoals we ongetwijfeld de komende maanden, jaren, decennia worden overspoeld met nooit eerder uitgebracht materiaal van de popster.

Vergelijk zelf de twee songs:

Michael Jackson – This Is It (2009)

Safire – I Never Heard (1991)


CC-foto: Rafael Rozendaal