Daphne Deckers moet zich niet dik maken

21-10-2009 12:11

Ze zijn vaak al niet de meest zelfverzekerde mensen op deze aardbol, modellen. In elk object dat ook maar iets van een spiegelbeeld reflecteert, kijken ze altijd even of alles nog wel goed zit. Niet zo zeer voor zichzelf, maar meer om de schijn op te houden voor de buitenwereld. Want aan de buitenkant van modellen valt vaak niet zo veel af te lezen. Mooie modepopjes die hun zaken op orde lijken te hebben. Maar diep van binnen schuilt daar nog steeds dat onzekere meisje. Het meisje dat in de brugklas gepest werd vanwege haar lange benen die niet in verhouding stonden met de rest van haar lichaam.

Het meisje met de doperwtjes, die maar niet wilden veranderen in echte vrouwenborsten. Het meisje waar jongens niet naar om keken, omdat ze torenhoog boven hen uitstak. En zo zijn er veel van, van deze meisjes.

Al deze meisjes hebben houvast gekregen dankzij de televisie die programma’s uitzendt als Benelux Next Topmodel. In deze programma’s zijn dezelfde meisjes te zien, die naar een beter bestaan snakken als wandelende paspop. Meisjes waar de jongere generatie tegenop kijkt. En als er dan in de persoon van Daphne Deckers tegen zo’n meisje gezegd wordt dat ze te dik is, dan trekt heel vrouwelijk adolescent Nederland zich deze uitspraak aan. Daphne Deckers, zelf moeder van een elfjarige dochter, zou beter moeten weten. Ze zou de aspirant-modelletjes voor zichzelf in bescherming moeten nemen. Vermoedelijk snapt Deckers niet wat een simpele, subjectieve uitspraak kan veroorzaken in de hoofden van jonge, kwetsbare meiden.

Human Concern
Volgens de stichting Human Concern komt anorexia bij anderhalf op de duizend vrouwen tussen de 15 en 30 jaar voor. En dit is precies ook de doelgroep van programma’s als Benelux Next Topmodel. Nu kun je je natuurlijk afvragen hoe groot de impact is van een uitspraak van iemand als Daphne Deckers. Deckers, die met boeken als Mijn leven als model en Het ontstaan van een gezin meent de wijsheid in pacht te hebben over subjectieve zaken als gewicht en opvoeding, kan door het labiele deel van die groep vrouwen gezien worden als een autoriteit. En daarin schuilt dus het gevaar. Deckers zou wat voorzichtiger moeten zijn met haar uitspraken en de nuance opzoeken.

CC-Foto: Paravis