Hoe lang blijft DWDD de kijker nog pijnigen?

03-11-2009 16:32

Vroeger had je alleen maar net één en net twee. Vroeger had je geen drempels, alleen kuilen. En vroeger had je als huisband van De Wereld Draait Door een glorieuze toekomst in het verschiet. Vraag dat maar eens aan Roel van Velzen of de goedgeklede heren van Moke. Maar vroeger is niet nu. Zoveel werd vrijdagavond wel duidelijk. Voor de tweede keer dit televisieseizoen gaf Rigby acte de présence als huisband van de goed bekeken talkshow en voor de tweede keer dit seizoen zakte het gezelschap rond zanger Christon Kloosterboer genadeloos door het ijs. Of eigenlijk was het vooral Kloosterboer die blijk van weinig (zang)kwaliteiten gaf.

De 27-jarige zanger jaagt al jaren met weinig succes op een muzikale carrière. Zo was hij finalist tijdens het derde seizoen van Idols, maar kreeg in liveshow vier slechts twee procent van de stemmen en mocht inrukken. Vervolgens probeerde Kloosterboer het met XYP, een Brits-Nederlands confectiepopgroepje waarin bijvoorbeeld ook Bart Voncken (voormalig lid van K-Otic) zat. Met Body To Body scoorde XYP weliswaar een nummer 1-hit, maar Kloosterboer kon “zich niet langer verenigen met het karakter en de muziek van de band” en stapte in oktober 2007 uit de band. Hij wilde zich “gaan richten op zijn eigen muziek”.

Die band is Rigby. Waar die naam vandaan komt? In een interview met het Algemeen Dagblad geeft Kloosterboer aan dat de band zich vernoemt heeft naar het prachtige liedje Eleanor Rigby van The Beatles. Met een optreden tijdens de Zwarte Cross zette Rigby zich in de zomer van 2008 op de muzikale kaart. 3FM omarmde het sextet en verkoos Rigby tot Serious Talent. In januari 2009 volgde een platendeal bij major Universal, dat debuutalbum Everything Must Go uitbracht.

De band mocht enkele weken later zelfs openen voor Kaiser Chiefs – niet toevallig ook een Universal-act – in de Heineken Music Hall. Hoewel hits uitbleven, werd half augustus bekend dat Rigby was verkozen tot de nieuwe huisband van DWDD.

Na al die voorspoed, leek de droom eind september ineens uiteen te spatten. Drie van de zes bandleden verlieten enkele dagen voor de eerste DWDD-uitzending op 25 september de band. Wat volgde was een gênant slecht optreden. Maar goed, dat kan gebeuren wanneer de helft van je band vervangen is. Al mag je van een professionele zanger toch wel verwachten dat hij de – niet al te moeilijke – songtekst correct zingt? Christon Kloosterboer had toch behoorlijk wat moeite met de lyrics van K3. Vrijdag was het mogelijk nog slechter, de reacties op Twitter logen er dan niet om.

Je vraagt je af hoelang DWDD de kijker nog blijft pijnigen met deze parodie op een band. Ik mag toch niet hopen dat de VARA ons deze ellende tot het eind van het lopende tv-seizoen iedere laatste vrijdag van de maand blijft voorschotelen. Misschien dat Kloosterboer zelf verstandig is, de handdoek werpt en op zoek gaat naar een echte baan. Het is maar goed dat Paul McCartney vrijdagavond niet keek, hij zou zich waarschijnlijk omdraaien in zijn graf.