Online daten lijkt net echt!

21-04-2010 16:00

Hoewel het internet, zeker tegenwoordig, niet alleen vol is met alleenstaande mannen achter hun computer, blijven een aantal clichés over internetgebruikers hardnekkig rondzingen. Inderdaad, clichés, die je dus altijd maar met een flinke korrel zout dient te nemen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, niet? Zo niet de internetdater, bleek onlangs; een raar fenomeen aangezien juist bij dating allerlei persoonlijke details op tafel komen. Toch lijken hormonen het vaak van de rede te winnen, ook op internet.

Een date is leuk, maar zuipen met je vrienden is dat ook, dus dat is op zich geen reden om je in rare bochten te wringen op datingsites. Er moet dus een andere reden zijn waarom we dit dan toch doen. Die redenen lijken dan verdacht veel op redenen die we offline in het café ook hebben. Grof verdeeld denk je dan aan twee hoofdcategorieën; de persoon is op zoek naar een avontuurtje of op zoek naar een relatie. Uiteraard houden we onszelf vaak genoeg voor de gek dat het anders ligt, relaties zijn er immers in vele complexe tussenvormen en gewoon uitgaan met een leuk (nieuw) iemand is toch wat iedereen wil? Uitdagend het net afschuimen voor dat nieuwe avontuurtje, of juist krampachtig niet op zoek om zo maar iemand te vinden; het kan er allemaal bij horen.

Daten blijkt gewoon daten
Internetdaten lijkt de uitkomst voor de verlegen medemens, maar ook hier dien je gewoon je woordje kunnen doen. Het is dan wel mooi dat juist de verlegen types op internet veel minder vaak een blad voor de mond nemen, een uitkomst! Maar ook op internet, zeker op datingsites gelden de gewone voorkeuren. Elke vrouw lijkt op zoek naar die adonis en elke man naar een playboybunny, niets mis mee, als we dit ook af en toe kunnen relativeren.

Dan komen we nu ineens tot de realisatie dat internetdaten ook gewoon daten is, zo lijkt het. Pas geleden bleek nog dat vrouwen het liefst een gespierde man op de foto zien, het lijkt net de echte wereld! De minder gespierde man kan zich troosten met het feit dat met een huisdier op de foto gaan nog net iets succesvoller bleek, maar het gegeven is duidelijk: je moet wel íets te bieden hebben. En dan komen we ook nog bij de eerder genoemde clichés.

Internetdaten is niet makkelijk

Want oh, wat is het ineens allemaal vreselijk! Je kunt je uiteraard afvragen of het als heteroman verstandig is geld neer te leggen voor een site, daar de kans aanwezig is dat er een oververtegenwoordiging is van mannen en de keus vooral aan de vrouw en die paar gewiekste mannen is. Wederom; het lijkt nét het echte leven. Maar, en dan komt het erge, dan blijken er ook nog eens mensen te zijn die zich op internet anders voordoen dan dat ze zijn! Dat dat allemaal zomaar mag!

Uiteraard ben je een überlutser als je de foto’s van je goed uitziende vriend opstuurt, maar dit zijn nauwelijks tekortkomingen van de datingsite zelf, zoals Tros Radar onlangs toch leek te doen voorkomen. ‘Gouden tips’ als ‘nooit geld geven aan iemand die je niet (echt) kent’ maakten het programma compleet. Liefde, relaties, dating; het is allemaal niet zo makkelijk! Maar als je zelfs op internet je nog als een compleet naïeve sukkel weet weg te zetten, zitten je hormonen je misschien iets té erg in de weg en kun je het beter bij gezellig zuipen met vrienden houden. Gelukkig kunnen we het aan de gezelligste familie van Nederland toevertrouwen om ook eeuwenoude sociale problemen als een risico van het internet weg te zetten.

Gyurka Jansen is relatief succesvol op internet, maar niet op een datingsite