België barst, lang leve duct tape

23-04-2010 16:00

‘Wie gelooft die mensen nog?’ Drie jaar geleden haalde Yves Leterme met die oneliner nog een klinkende overwinning tijdens de federale verkiezingen in België. In 2010 blijft er van die euforie nog bitter weinig over, zeker nu gisteren de Belgische federale regering opnieuw in een diepe crisis verzeild geraakt is. Voor de hoeveelste keer? Wie houdt eigenlijk de tel nog bij?

De gewone Belg alleszins niet. Die is al lang blij dat het bier koud staat, er zondag koers op de agenda staat (Luik-Bastenaken-Luik) en er voor de verandering een degelijke bondscoach aangesteld wordt. In het buitenland weten ze daarentegen niet goed hoe eerst reageren. Het Britse The Independent ging daar gisteren het verst in: ‘Belgium at war‘. Het bekt goed, maar het kan onmogelijk verder van de realiteit staan. Ruim tien miljoen Belgen halen collectief hun schouders op en wachten gelaten op de volgende onmogelijke politieke combinatie om hun land te regeren. Op naar Leterme III? Ach, waarom niet, eentje meer kan er nog wel bij. Zonder getrokken messen, barricades, rellen en een nakende burgeroorlog, zoals buitenlanders dat graag voorstellen.

Toeval of niet, maar morgen organiseert het federale parlement het Talenfeest 2010 met workshops in het Nederlands, Frans, Duits, Arabisch en Spaans. Iedereen welkom, inkom gratis, alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Ook dat is België: af en toe een robbertje vechten, maar bij pot en pint wordt alles weer bijgelegd. Bart De Wever en Olivier Maingain, lezen jullie mee?

Miel Vanschoenbeek is Belg Vlaming en lijkt niet op Dutroux.