Broertjes eindelijk op zijn plek

23-09-2010 19:30

Hehe, eindelijk zeg. Na jarenlang undercover als hoofdredacteur van de Volkskrant te hebben gewerkt, kan Pieter Broertjes eindelijk in alle openheid doen wat we allemaal al lang van hem wisten: vanaf de zijlijn actief de PvdA toejuichen, als lijstduwer voor die partij in de fusiegemeente Stichtse Vecht (Breukelen/Maarssen/Loenen), waar binnenkort gemeenteraadsverkiezingen zijn om tot een bestuur voor die nieuwe gemeente te komen.

Broertjes liet ons eerst allemaal nog even hartelijk lachen door na zijn aftreden bij de Azijnbode aan te kondigen dat hij leraar crossmediale journalistiek wordt aan de SvJ. Overigens nadat er met een frons was vernomen dat hij z’n pensioen goed voor elkaar had gebabbeld bij Persgroepchef Christian van Thillo: 1 miljoen euri nam Pieter mee, zoals het een goed socialist betaamt.

De 58-jarige Broertjes noemt zijn carrièremove een ‘eerste voorzichtige stap’ in de politiek, maar dat zullen we maar niet te serieus nemen. Straks wil-ie ook nog dat we geloven dat “in de redactieraad jonge redacteuren soms conservatiever waren dan de ouderen” waar het innovatie en een multimediale koers bij de Volkskrant betrof. Want Broertjes is natuurlijk eigenlijk ook de bedenker van social media en de uitvinder van de iPad .

Maar goed, veel succes in wat zo ongeveer de meest welvarende fusiegemeente van Nederland wordt en waar de enige echte issue de snelheidslimieten op de naastgelegen A2 zijn. In een rijke witte gemeente met rijke witte scholen, ongeveer vier à vijf rijke witte hangjongeren en één chronisch dronken, voormalig rijke witte uitkeringstrekker kun je als lijstduwende PvdA’er in ieder geval lekker rustig de vermoorde sociaal-democratische onschuld spelen. Misschien bedoelt hij dat ook wel met ‘eerste voorzichtige stap‘ in de politiek.