Petitie tegen nieuwe paspoortregels

26-09-2010 15:48

‘Wantrouwen is een teken van zwakheid’, zou Mahatma Gandhi ooit gezegd hebben. Het heeft hem in ieder geval een aan hem toegeschreven quote in de header van de website van de vereniging Vrijbit opgeleverd. Die quote is vanuit het perspectief van Vrijbit bedoeld als sneer naar de overheid, die haar burgers graag goed in het gezichtsveld houdt.

Omdat we met steeds meer zijn en ons wegens groeiende individualisering steeds minder prettig voelen onder de vleugels van een al maar paternalistischer wordende overheid, probeert die overheid de teugels op verschillende manieren in handen te houden. Eén methode is het nieuwe paspoort, waarin De Burger zijn vingerafdrukken moet zetten. Beelden van oude Amerikaanse films schieten te binnen, waarin op groengeletterde schermen mugshots en fingerprints van allerlei geboefte voorbij schuift tot de link tussen het wapen, de ongewassen tronie én de vingers van de dader gelegd is. Een foutloos systeem, uiteraard.

Oh, u heeft niets te verbergen, zegt u? Nou, niets aan de hand. Ga uw gang en zet vooral een paar vieze stempelvlekken in uw nieuwe paspoort en geniet van uw vertrouwen in onze onschuldige, goed bedoelendezelden fout zittende, kritiek verdragende en vooral totaal niet vooringenomen overheid. Voor de systeemhatende, onfatsoenlijke, hufterige en onderbuiksprekende rest heeft Vrijbit een petitie online gezet op https://www.vrijbit.nl/petitie.

Bedenk voor u tekent wel even dat die quote van Ghandi ook terug kan slaan op Vrijbit zelf. Je vingerafdrukken niet in een paspoort willen omdat de overheid niet discreet met je gegevens om zou kunnen gaan of je vingervlekken wel eens tegen je zou kunnen gebruiken, is óók een teken van wantrouwen. En zeg nou zelf: niets aan de hand toch?