DeJaap-vakantiereizen: Noord-Korea

28-09-2010 17:07

In Noord-Korea, dat vrije democratische land waar de Enige Ware Goddelijkheid duizend kinderen laat bloeien als bloemen in de lentewind, zijn de ja-knikkers van het politbureau momenteel aan het vergaderen over een nieuwe Enige Echte Grote Roerganger.

Het gaat hoogstwaarschijnlijk Kim Gong-un worden, de 27-jarige zoon van Kim Jong-il. Papa Il is namelijk ziek. Wat hij heeft blijft onduidelijk, het varieert van een beroerte met verlamming tot kanker, maar het is zo goed als zeker dat hij het veld ruimt.

Over Kim Gong-un, de nieuwe Enige God in Godenland Wiens Adem Kersen in Gouden Eieren Omtovert, is uiteraard ook maar weinig bekend. Tot nu toe is het volgende naar het westen gelekt: hij is rond de 27, houdt van basketball, is te dik, heeft suikerziekte en heeft 4 jaar, onder pseudoniem, op een Zwitserse kostschool gezeten. Hoe hij er exact uitziet weet nog niemand.

Andere feiten over Noord-Korea:

– Er worden op grote schaal mensenrechten geschonden. Er zijn diverse concentratiekampen. Enkele honderdduizenden Noord-Koreanen worden daar gemarteld en gesloopt door dwangarbeid. Met name politieke dissidenten hebben het zwaar te verduren. Vaak verdwijnen ze met complete gezinnen en families in een kamp.

– Er zijn drie politieke partijen in Noord-Korea, maar alle drie doen ze niets anders dan De Grote Leider vereren. In wezen is het één grote applausmachine. Er is geen oppositie, toch zijn er verkiezingen. Men mag wel tegen de leider stemmen, maar dan moet de stemmer in het stembureau in een apart hokje gaan staan zodat iedereen weet dat er tegen de Grote Liefdevolle Goddelijkheid wordt gestemd. De kans dat een oppositiestemmer dat overleeft is nihil.

– Vrije pers is gewaarborgd in de grondwet, maar die grondwet is er alleen voor de lol. Er zijn uitsluitend staatszenders op radio en tv en staatscouranten die voornamelijk De Grote Leider bejubelen en de imperialistische vijand uitschelden. Internet is er nauwelijks, en dan nog alleen met Staatsfilter.

– Godsdienst is verboden, ook al staat Godsdienstvrijheid ook in de grondwet. Het christendom is evil want een uitvinding van de Amerikanen om het kapitalisme naar het volk te brengen. De enige officiële staatsgodsdienst is Juche, en die is ooit bij elkaar gefantaseerd door Kim Il-sung. U zult begrijpen dat Juche veel gelijkenissen vertoont met het Stalinisme.

– Het aantal inwoners van Noord-Korea wordt geschat op 24 miljoen. Geschat, want door aanhoudende hongersnood (een Grote Sprong Voorwaarts toen Kim Jong-il aan de macht kwam) zijn waarschijnlijk miljoenen mensen om het leven gekomen.

– Met pak hem beet één miljoen soldaten heeft Noord-Korea een van de grootste legers ter wereld. De vraag is alleen hoelang dat leger het uithoudt in geval van oorlog: kerosine is er door economische blokkades nauwelijks dus vliegtuigen kunnen niet de lucht in en de staat van onderhoud aan materieel is erbarmelijk. In principe komt het aan op het fanatisme van een miljoen infanteristen die, in tegenstelling tot het burgervolk, goed doorvoed zijn.
Helaas moet men er inmiddels vanuit gaan dat Noord-Korea over enkele kernkoppen beschikt. Het zou weinig mensen verbazen als De Grote Leider in geval van oorlog zijn kernwapens tegen zijn eigen volk inzet.