Publieke Omroep moet van het internet

02-11-2010 10:50

De Publieke Omroep zou haar activiteiten op internet drastisch moeten verminderen. Bij monde van kamerlid Anouchka van Miltenburg liet de VVD weten dat dit tijdens de formatiebesprekingen is afgesproken.

Van Miltenburg noemt specifiek nieuwssites van de NOS en discussiesite Joop van de Vara als ‘vervuilend’. Hiermee worden eerder gevoerde discussies over ledengeld en verruiming van de activiteiten op Twitter weer nieuw leven ingeblazen. Daarnaast ontstaat er verwarring over waar de grenzen liggen. Joop wordt specifiek genoemd, maar PowNed merkt op dat haar nieuwsblog dan ook zal moeten verdwijnen en talloze andere omroepen hebben websites in vele vormen.

De NPO was overigens al van plan het aantal websites van publieke omroepen te halveren, zo melden zij, ook al voor dit regeerakkoord werd gesloten. Ondertussen blijven vragen over, zoals of een website van een Omroepvereniging wel als een puur particulier initiatief kan gelden, maar ook of genoemde websites wel echt concurreren met kranten. De tekst in de berichtgeving lijkt hier onduidelijk; concurreren deze sites niet met andere websites en niet met kranten en in hoeverre is een website niet audiovisueel. Voordat er sites op zwart gaan zal er waarschijnlijk eerst antwoord moeten komen op waar de diverse sites nu precies staan en waar de grenzen liggen over wat de taken van de publieke omroep, en de verenigingen daarbinnen, nu precies mogen zijn.