De zevenmijlslaarzen van Peter Vandermeersch

19-11-2010 10:43

Het NRC Handelsblad staat met de nieuwe Vlaamse hoofdredacteur Peter Vandermeersch voor een rumoerige nabije toekomst. De afgelopen tijd werd duidelijk dat zijn revolutionaire beleid niet positief wordt ontvangen door de achterban. Met een serie ondoordachte en hopeloze uitspraken en beslissingen legt de Vlaming een bom onder de toekomst van de krant die nog niet zo lang geleden heel stabiel leek.

Kort na zijn aantreden in september vertelde de kersverse NRC-baas Peter Vandermeersch op het eigen internetkanaal al over zijn visie. Toen hij daarin het woord ‘lifestyle’ uitsprak, moesten ongetwijfeld een aantal lezers al even slikken. Achteraf bleek deze uitspraak het begin van de aanloop van een olifant richting de porseleinkast.

Onaardig
Vandermeersch is het type man dat graag muurtjes omtrapt. In Vlaanderen was hij als baas bij kwaliteitskrant De Standaard al omstreden door geruzie met collega’s en kritiek van buiten op de veranderende koers van het dagblad. Eenmaal in ons land blijkt hij zijn zevenmijlslaarzen niet in Brussel te hebben gelaten. In amper drie maanden hoofdredacteurschap bij de NRC heeft hij al meerdere onaardige uitspraken gedaan. Zo noemde hij de Volkskrant in De Wereld Draait Door ‘onbetrouwbaar’, om daaraan toe te voegen ‘als het in de NRC staat, is het juist’. Bluf, want in een interne mail beweert hij het tegendeel. Maandag nam hij, wederom in De Wereld Draait Door (die aflevering met Prem), zijn uitspraken niet terug.

Een arrogantie die Vandermeersch gewoon is, getuige ook zijn wat laatdunkende uitlatingen over ‘hbo-journalisten’. Daar moet Vandermeersch niets van hebben: de Vlaming wil alleen universitair opgeleide mensen in dienst. Van individuele beoordeling heeft hij blijkbaar nog nooit gehoord. Consequent is hij echter wel: de harde toon klinkt niet alleen naar de buitenwereld, maar ook intern. Een eerder genoemde uitgelekte email kwam terecht bij weblog GeenStijl. NRC Handelsblad was niet meer nieuwsgericht genoeg, was de boodschap van Vandermeersch. Bovendien werden er spelfouten gemaakt, en moest er meer over mode en dingen als babylijkjes worden geschreven. Dit alles, inclusief tactloze vergelijkingen van Vandermeersch met De Telegraaf, gebracht in een rammelend mailtje vol spelfouten (iets met de pot en de ketel). Oh ja, en de columnisten waren ondermaats, want te links en te saai.

Bosma
Over columnisten gesproken: deze week werd de ‘vernieuwde’ NRC gepresenteerd. De veranderingen? Leuke weetjes op de achterpagina. Een ‘knipoog’ onderaan pagina 2. Meer aandacht voor televisie. En andere ‘spannende’ accenten. Tussen neus en lippen door werd nog iets vaags over kwaliteit gezegd. De spreekwoordelijke druppel bleek een nieuwe column, en wel van PVV-ideoloog Martin Bosma (inderdaad allesbehalve links en saai), die onlangs nog een boek schreef dat door de NRC-recensent van dienst met de grond gelijk werd gemaakt (maar door Vandermeersch als ‘een goed boek’ werd bestempeld). Doel van de column: meer politieke balans in de krant.

Peter Vandermeersch geeft met deze beslissing hiermee blijk maar wat te doen en geen idee te hebben wat er bij de lezers leeft. Die zitten helemaal niet te wachten op iemand als Bosma, die zij zullen bestempelen als een ongure fantast voor wie een column veel te veel eer is. Of dat nou terecht is of niet, het ongewenste resultaat laat zich raden: massale opzeggingen. En dat had Vandermeersch moeten weten. Net als dat hij had moeten weten dat één driewekelijkse columnist van de PVV geen enkele nieuwe abonnee uit die hoek zal opleveren. So much voor balans, so much voor de trouwe abonnees. Pure zelfmoord.

Vanaf zijn hoge troon brult Vandermeersch voorlopig zijn ondoordachte bevelen. Helaas (of gelukkig) lijkt Koning Peter I geen type om lang op een troon te blijven zitten. Maar in het ergste scenario laat hij over een paar jaar een richtingloos NRC Handelsblad achter, een ononderscheidende krant in de marge zonder een enkel idee welke kant het op moet.

Menno van den Bos doet een studie waarmee je niet bij NRC mag werken.