Best of Blogs: #25jan (links galore)

02-02-2011 21:00

Wellicht ter compensatie voor de maanden(jaren?)lange media-afwezigheid zond de NOS vanmiddag live uit over Egypte. Maar in tegenstelling tot de Egyptenaren (tot vanmiddag) heeft u wel toegang tot internet en daarmee toegang tot dezelfde bronnen waar de NOS-correspondenten ook gebruik van maken. Via Twitter, blogs en het heersende Al-Jazeera streamingkanaal : http://english.aljazeera.net/watch_now/. Wat er in de link staat, eigenlijk: watch now.

Nog niets over de hele Egyptische opstand gehoord, lees dan dit blog getiteld ‘What’s happening in Egypt explained’. Again, de titel verklapt het al. Introductie, links naar andere blogs, een constante update van nieuwe gebeurtenissen en een dagoverzicht als kers op de taart. Thanks, Nick Baumann.

Geruchten & duiding


We weten door Joris Luyendijk allemaal al dat media gekleurd zijn, op internet is dit niet anders. Bovenstaand protestfilmpje is reeds meer dan een miljoen keer bekeken en lijkt de opstanden aan te sporen. De andere kant van het nieuws – want zo zijn wij bij DeJaap – vindt u hier. Ook over de moslimbroeders is het internet verdeeld, de beeldvorming daarover irriteert bijvoorbeeld @Faaz71:

Voor snelle duiding bij het laatste nieuws over de moslimbroeders leest u Rob Wagner op mideastposts en Shadi Hamid bij Slate. Fox News denkt er overigens anders over.

Blijft over de vraag: wat gebeurt er in Syrië, Jordanië en Jemen? Om de vreugde wat in te tomen: volgens Benjamin Barber geen domino-day. CBS’ Joshua Norman denkt het tegenovergestelde en brengt een en ander goed in kaart.

Twitter
Op Twitter volgt u Sultan Al Qasemi, geen echte sultan (is gewoon z’n voornaam), maar columnist, Al-Jazeera-vertaler en bovenal verplicht leesvoer. Mona El Tahawy is wellicht meer activiste dan journaliste maar als native mag ze zeker niet in uw timeline ontbreken. Shadi Hamid onderzoekt politiek islamisme en democratische hervormingen in het Midden-Oosten, en twittert: @shadihamid.

Ook Nasser Weddady is een bron van informatie. Niet alleen wordt hij veelvuldig op CNN geïnterviewd, op Twitter deelt hij al zijn kennis en al eerder bij de Tunesische opstand zat hij er met zijn neus bovenop. Al-Jazeera-reporter Dan Nolan volgt u hier, Dalia Ziada die zichzelf als “liberale blogger en mensenrechten activiste” omschrijft hier. Interessant is ook om te zien dat op Twitter de link tussen de gebeurtenissen in het Midden-Oosten duidelijk worden, zie bijvoorbeeld het twitteraccount van de Tunesische verzetsgroep Takriz dat zich nu volledig op de gebeurtenissen in Egypte richt.

Tot slot wat hashtags die real time resultaten genereren: #jan25, #egypt, #tahrir. Geen zin om een twitteraccount aan te maken? Sulia verzamelt tweets van meer dan 300 experts en zet ze onder elkaar. Toegegeven: dat ziet er erg goed uit.