Humor

De ideologische nalatenschap van Linda de Mol

08-03-2011 16:40

Het is geen toeval dat Gooische Vrouwen de film op Internationale Vrouwendag in première gaat. Initiatiefneemster Linda de Mol vindt haar film een “uitgangspunt voor de vierde feministische golf”. Volgens de immens populaire presentatrice, actrice en zakenvrouw is de film voor de goede verstaander een pamflet. “Een uitwerking van mijn ideeën over vrouwen, de Nederlandse maatschappij en de wereld.” In een openhartig interview met DeJaap praat Linda honderduit over bioscopen, botox en borstvergroting.

Linda: “Iedereen kent mij natuurlijk als die gezellige, knappe presentatrice. Maar ik heb ook wat te vertellen. Deze film zie ik als een essay, mijn intellectuele nalatenschap. Dat is iets wat ik altijd al heb willen doen. Iets waar ik jaren aan heb lopen schaven en nu is het eindelijk tijd om er mee naar buiten te treden. De laatste jaren probeer ik af en toe iets uit in mijn andere programma’s, maar zo weids en alomvattend als nu heb ik mijn ideeën nog nooit ten toon gespreid.”

Power feminisme
De Mol vertelt dat haar film een reactie is op de derde feministische golf. “Vrouwen zijn doorgeschoten met hun power feminisme. Dat is prima als aanjager van verandering, maar de wereld zit niet te wachten op nog meer Nina Brinkjes. Zó kil en hard. Afgezien van een enkel leren jackie met een fetisj voor breekijzers is er niemand die op zo’n vrouw zit te wachten. Een moderne vrouw is weliswaar zelfbewust en zelfstandig, maar weet ook hoe ze haar seksualiteit in moet zetten. En daar mag je best wat voor over hebben.”

De hoofdredactrice van Linda. wijst op haar botox-bovenlip. “Mooi is het misschien niet, maar een cosmetische ingreep zegt iets over hoe je in het leven staat. Het straalt succes en ambitie uit, en het accentueert toch je vrouwelijkheid. In hun drang naar succes en een gelijke positie aan de man, zijn veel vrouwen vergeten wat vrouwelijkheid precies inhoudt. En juist dat is waar veel vrouwen tegen het glazen plafond aanlopen.”

Goede seks
“Kijk naar mij”, zegt Linda terwijl ze haar rug recht. “Natuurlijk had ik talent en invloedrijke familie. Maar ook ik heb mijn vrouwelijkheid gedurende mijn hele carrière in moeten zetten. Ik zeg altijd: geen enkel plafond is bestand tegen goede seks. En ja, om je ook op latere leeftijd door het glazen plafond te neuken is een borstvergroting geen overbodige luxe. De karakters in Gooische Vrouwen begrijpen dat en doen daar ook niet krampachtig over. In hun Miljoenenjacht houden ze het niet bij één koffer om in te duiken.”

“Een Gooische Vrouw, zoals ik, schudt haar ideologische veren af en slaat de boa om. Vrouwen moeten pragmatischer worden. Op de juiste knoppen drukken en de goede gulp losritsen. Inmiddels kan ik die wel vinden. Mijn film in de bioscoop krijgen is dan ook geen probleem.”

Inmiddels is De Mol al aan haar nieuwe project begonnen: Iedereen is gek op Jack met onder meer Jeroen van Koningsbrugge. “Of Jeroen van Koningsslurve, zoals ik hem placht te noemen. Vindt hij leuk. Net als spelen in een jurk.” Wat ze na deze comedy gaat doen, weet het blonde multitalent nog niet. “Als mijn essayistische film aanslaat gaan er ongetwijfeld nieuwe deuren open. Ik zou graag een talkshow maken. In ieder geval een programma waar ik meer van mijn serieuze kant in kwijt kan. Een actualiteitenprogramma bijvoorbeeld, of Boer zoekt vrouw.