Humor

Jan Nagel stopt met Partij 50Plus

15-03-2011 16:00

Als we Jan Nagel ontmoeten in restaurant de Witte Bergen heeft hij direct nieuws voor ons: het zou wel eens zijn laatste interview als voorman van Partij 50Plus kunnen zijn. “Er is een tijd van komen, en een tijd van gaan. De tijd van komen is mij al lang vergaan, dus kan ik beter opstappen.” Hij kijkt ons even strak aan en begint dan plots te bulderen. “Een grapje om het ijs te breken”, zegt de immer goedlachse Nagel. Dan kijkt hij rond alsof hij bang is dat er iemand meeluistert. Zachtjes: “Alle gekheid op een stokje, ik zal jullie vertellen waarom ik ga stoppen met mijn seniorenpartij. In alle eerlijkheid.”

Hoax
De oud-VARA-man, oud-PvdA-senator en oprichter van talloze politieke partijen wipt heen en weer op zijn stoel. Hij trekt zijn das recht en zegt: “Partij 50Plus is ontstaan als grap, als satire. Als een hoax, zoals ze dat op het internet noemen. We wilden slechts een statement maken, maar met onze uitverkiezing in de Eerste Kamer is het een beetje uit de hand gelopen.”
Nagel stoorde zich aan de vele one-issuepartijen in de Nederlandse politiek. “Marianne Thieme werpt zich op voor de naïeve kattenknuffelaars, xenofoben verzamelen zich rond Wilders en iedereen die denkt dat de beschaving zijn hoogtepunt kende in de Middeleeuwen stemt SGP. Om maar niet te spreken van de Pedopartij, Partij voor Mens en Spirit, de Islam Democraten en de Piratenpartij. Wij zijn toen met een stel satirici bij elkaar gaan zitten en bedachten het plan voor een belangenpartij. Er werd van alles geopperd: De ‘Voetballers Partij Nederland’ (voor de ruit op het sociaal middenveld), ‘Down ’11’ (kernpunt: de term ‘syndroom’ in Syndroom van Down moet worden afgeschaft wegens bangmakerij) en een partij die de belangen van singles behartigt. Het werd uiteindelijk seniorenpartij 50Plus.”

Recept
“Het recept is simpel”, vindt Nagel. “Je neemt een groep die minstens tien procent van het electoraat vertegenwoordigt. Met twee of drie standpunten wek je de schijn voor die groep op te komen en de rest pen je over van PvdA, CDA of VVD.” Niet iedereen begreep de subtiele humor van de Gooische grappenmaker. Integendeel. Partij 50Plus heeft inmiddels meer donateurs dan het Alzheimerfonds, is in bijna alle Staten verkozen en behaalde minstens één zetel in de Eerste Kamer. “En dat was juist niet de opzet”, aldus een stomverbaasde Jan Nagel.

“Zelfs een bijziende bejaarde ziet de grap toch op kilometers afstand? ‘Geen verhoging van de pensioenleeftijd’ en dat terwijl het gros van onze doelgroep de zeventig al voorbij is! Met de gemiddelde invoeringstermijn van wetten is 50Plus vooral een partij voor 40Min”, schatert hij. Nagel is duidelijk meer op zijn gemak nu het hoge woord eruit is. Hij bestelt nog een biertje en een kom tomatensoep.

Mislukte grap
Nu 50Plus opeens een factor is in de democratie overweegt Nagel uit de partij te stappen. “Het lijkt mij beter als iemand met een serieus plan mijn taken overneemt. Of het nu een mislukte grap of een geslaagd initiatief is, mijn werk zit er in ieder geval op.” Als de ober zijn bestelling brengt stuurt Nagel hem terug. “Ik eet mijn soep graag met een linkshandige lepel.” Dan gaat hij er vandoor, de ober en interviewer vertwijfeld achterlatend.

Jeroen Weghs was op generlei wijze betrokken bij de oprichting van 50Plus. Wel geeft hij satirici als Jan Nagel graag een podium via DeAchteruitgang.nl.

Afbeelding: Van 50pluspartij.nl/