Doutzen Kroes doet een Heidi Klum-etje

31-03-2011 12:00

Ze behoort tot ’s werelds bestbetaalde topmodellen en heeft droomwerkgevers als Victoria’s Secret en L’Oréal. Toch is ze ‘zo lekker gewoon gebleven’, die Doutzen Kroes. Zo figureert ze fijn met haar oma in een Douwe Egberts-reclame, waarin ze gezellig babbelen over de zeilvakantie. In het Fries, want Doutzen is regelrecht uit de klei getrokken. Met haar onschuldige ogen, appelwangetjes en volle lippen kan niemand om ‘s lands mooiste exportproduct heen. Maar het beste van alles is nog dat Doutzen haar ronde vormen eert. Bovendien liet ze ons afgelopen zomer weten zwanger te zijn. Als er iets is waar je figuur van naar de filistijnen gaat dan is het wel een kind uitpoepen. Maar inmiddels is zoontje Phyllon geboren en hangt Doutzen alweer de working girl, eh, mom uit. En hoe.

Boerenkoolgenen
Amper acht weken na de bevalling stond Doutzen op het strand van Miami te poseren voor een fotoshoot. Naar eigen zeggen had ze zelfs twee weken eerder al de eerste modellenklus na haar zwangerschapsverlof. Het is absurd hoe strak ze eruit ziet, zo snel na het baren van haar kind. Volgens haar manager is ze zelfs slanker dan ooit. De foto’s van een relaxende Doutzen liegen er niet om: menig kinderloze vrouw zou een moord plegen voor zo’n strakke buik. We wisten al dat Heidi Klum vijf weken na de bevalling van haar vierde kindje in lingerie over de catwalk schreed. Maar onze eigen Hollands Glorie? Met dito boerenkoolgenen? Waarover zoveel vrouwen klagen? Over hun brede heupen en hun dijen die weigeren te slinken?

Doutzen’s manager zegt in Grazia dat de blonde Friezin simpelweg heel gezond leeft en nooit aan megastrenge diëten heeft gedaan. “Haar lichaam kent dus ook geen jojo-effect en komt minder snel aan.” Het model is in de tussentijd niet eens naar de sportschool geweest. Hoogstens deed ze wat yoga en pilates: maar dat zijn eerder veredelde rek- en strekoefeningen dan caloriekillers. Natuurlijk is het makkelijker om back in shape te komen wanneer je jong bent – Doutzen is pas 25 jaar oud. Maar is ‘gewoon gezond leven’ hét geheime recept om zo’n droomfiguur te krijgen? Al dan niet na een zwangerschap.

Platte laarzen
Zeg het maar niet tegen de gemiddelde Nederlandse vrouw. Voor velen is alleen al het aangaan van een huwelijk genoeg om De Verslonzing in te laten treden. Laat staan het krijgen van een kind. Dan rest er namelijk maar een optie: haar kort en makkelijke kleding aan. En platte laarzen, want wie mist die hak nou helemaal? Bovendien: een man hoeven ze niet meer op te pikken want die hebben ze al. Op lekkende tepels zit zeker geen minnaar te wachten. Minnaars zijn sowieso iets wat ze alleen maar kennen uit de beduimelde romannetjes die ze in bed onder de dekens lezen.

Probeer maar eens aan deze vrouwen te vertellen dat het mag, er appetijtelijk uitzien na een bevalling. Of: zo’n plezier hebben in je werk dat je je na anderhalve maand alweer meldt, zoals Doutzen deed bij haar modellenbureau. Toegegeven, poseren op een strand in Miami terwijl een goed gebouwde dj toekijkt die ook nog je man is en jouw allerschattigste baby’tje vasthoudt, wil iedereen wel. Maar daar moet je wat voor doen. Denk je dat Doutzen op reguliere basis een groothandelverpakking Bon Bon Bloc verorberde tijdens haar zwangerschap? Nee, haar vreetkicks bestonden eerder uit met olijfolie besprenkelde avocado en gegrilde wortels.

Bootcamp
“Ze was niet bewust met haar gewicht bezig, maar lette wel op wat ze at”, zo vertelt de manager van Doutzen. Het lijkt een sterk verhaal, zo effortless een perfect figuur krijgen. Hoogstwaarschijnlijk is Doutzen’s ‘doodgewone’ regime in de ogen van de gemiddelde huisvrouw een onoverkomelijk bootcamp. En daar zit nu precies het verschil. We verwachten niet dat jullie er topmodelwaardig uit zien, moeders van Nederland, maar de lat iets hoger leggen mag best.

Hedwig Wiebes heeft geen kinderen en wil ook graag enige vorm van fysieke aftakeling vermijden. Deze zaken zijn niet gerelateerd, maar mocht dat het geval zijn geweest, dan was ze door Doutzen wellicht op andere gedachten gebracht.