Vintage op de kaart: Het Hiernamaals van Gregorie Bolder

31-03-2011 10:00


Mooie afdankertjes laat Gregorie Bolder, eigenaresse van Hiernamaals, niet liggen; ze geeft ze een nieuw leven in een nieuw gedaante. Vandaar de naam Hiernamaals. We hebben hier niet te maken met een gewone vintage winkel, laat dat even duidelijk zijn. Dit is de hemel voor alle bontjassen met een gaatje, voor tassen die zijn vervangen door een jonger en frisser exemplaar en voor pantalons van opoes die allang onder de groene zoden liggen.

Gregorie heeft een zwak voor oude kledingstukken die kwalitatief nog prima in orde zijn.  Ze adopteert de mooiste stofjes en gaat in haar atelier als een bezetene aan de slag, waar ze uren aan het broeden is tot ze  – Eureka – een nieuw kledingstuk heeft ontwikkeld. Een trainingspak tovert ze om tot een sporty maxi dress, een tweed jasje mixed ze met de onderkant van een wollen trui en een herenpantalon wordt hier een kekke harembroek. Ambachtelijkheid ten top en dat zie je ook als je de winkel instapt, want dat atelier bevindt zich ín de winkel. Wanneer je aan het winkelen bent bij Hiernamaals, ben je dus ook toeschouwer van de Gregorie-show: een spektakel van meterslange zachte stoffen, meetlinten en ratelende naaimachines. Duidelijk: dit is no ordinary vintage store.

De stijl van Hiernamaals
Beierse broeken, Noorse vesten, broderie blouses, colour blocking sportjurkjes, klassieke herenpakken, stropdassen met een borduursel en bont, héél veel bont. Ben je tegen bont dan hoef je niet verder te lezen want bont speelt een belangrijke rol in de Gregorie-show: er hangen niet alleen bontjassen in de winkel maar ook bontkraagjes, bontriemen en krukken met een zacht dierenvachtje. Lekker warm hoor, maar natuurlijk niet geliefd door iedereen. Niet dat Gregorie hiermee zit; ze houdt van luxe materiaal want het past bij haar als excentrieke vrouw.

In de winkel hangt ook een herencollectie: een mix van vintage en blouses van jonge ontwerpers. De herencollectie is echter minder uitgebreid dan de vrouwencollectie en daarmee ook minder boeiend.

Hiernamaals Design
Niet alleen kleding komt bij Gregorie in de hemel terecht, ook oude platen, fietsbanden en etagères zijn welkom. Die fietsbanden zijn nu designlampen en de oude platen zijn pennenbakjes, gemaakt door Studio Hergebruik en Atelier Bomdesign. Ze maakt de etagères zelf en die zijn ronduit prachtig, het is duidelijk dat hier veel tijd in heeft gezeten. Je krijgt spontaan zin in hardcore glazuur happen in de vorm van een high tea.

Oordeel
Hoewel de winkel niet voor de ‘gewone’ vintage-shopper is bedoeld, is het een respectabele winkel omdat er aardig wat tijd en energie in het materiaal geïnvesteerd wordt. Het resultaat is er ook naar want de items zijn verrassend en een beetje gek, in ieder geval eye-catching. Favoriet zijn de Noorse vesten, de sportjurkjes en de maagdelijk witte broderie blouses. Let wel dat je hier aardig wat voor moet neertellen, het heet niet voor niets ‘customized vintage’. Een goede plek voor mensen met een oog voor detail en een new-found-love voor rijke, ambachtelijke creaties.

De informatie

Het Hiernamaals, Sonsbeeksingel 96, Arnhem (06) 25 38 16 38, www.hiernamaals-arnhem.nl.