#Illustration: Kleurenorgie

04-04-2011 14:00


De kleuren die in deze illustratie zijn verwerkt, komen uit een poster uit Wallpaper Magazine; een technisch en innovatief modetijdschrift. Maar liefst 85 designers – denk aan Viktor en Rolf, Loewe en Lanvin – stuurden een staaltje stof op om te laten zien wat hun visie is voor de lente- en zomermaanden van 2011. Schuif al die kleuren tegen elkaar aan en je krijgt een vrolijk kleurenorgie waaraan onder andere orangeade, koraalrood, mintgroen en okergeel meedoen. Een (relatief nieuw) modefenomeen dat ook wel bekend staat als: Colour Blocking.


Met Colour Blocking is het de kunst om er niet pipo-esk uit te zien. Tenzij dat je doel is hè, dat zou ook weer kunnen. En juist doordat de focus zo op kleurvlakken ligt, is een goede pasvorm een must bij deze trend. Een ingezakt en vormloos gewaad met die kleurenemulsie biedt beslist geen succes en daarom de volgende tips/opmerkingen/voorbeelden voor succesvol kleur bekennen:

  1. Een jasje of pantalon met strakke, hoekige lijnen laat een heftige kleur goed uitkomen. Versace speelt met deze combinatie en weet een piekfijn resultaat te realiseren.
  2. Matchen met wit of nude (een andere zomertrend) zorgt voor rust. Jil Sander laat dit goed zien.
  3. Kies complementaire kleuren voor zowel kleding als accessoires. Bijvoorbeeld dit blitse paars-gele gevalletje van Loewe.
  4. Colour Blocking in een printje is mooi: bloemen, driehoeken of strepen. Vivienne Westwood weet hier wel raad mee.
  5. Colour Blocking in make-up is voor de gevorderen wel een leuke variatie op de trend.  Zoals bij Kenzo, dat bewees dat mooi geel niet lelijk is. Een of-of dosering zorgt ervoor dat je er niet uitziet als It (de enge clown) bij daylight, dus óf knallende make-up of een kleurenorgie in je kleding.

Of je nu houdt van Colour Blocking of er juist een hekel aan hebt, het fijne aan deze trend is dat hij grensverleggend is. Wie weet zorgt het in Nederland eindelijk voor wat kleur op straat, in plaats van het saaie trio grijs-bruin-zwart. We zullen zien..

Ps. Zolang ik op straat geen Colour Blocking zie in Ugg-vorm ben ik alvast een tevreden mensch.