Een uitstervend ras

12-04-2011 15:00

Het is een uitstervend ras, mannen die haast standaard een kleine stoffentasje (meestal met de opdruk van een band of een label) in de jas van hun spijkerjack hebben zitten als zij de deur uitgaan. Die in elke stad waar zij komen, van tevoren hebben uitgekiend hoe zij van de Kathedraal naar het museum kunnen lopen zodat zij “toevallig” de lokale platenzaak passeren. De mannen waarbij “even snel kijken of ze iets bijzonders hebben” uitmondt in “zullen we morgen maar naar het museum gaan? Nu is het toch bijna gesloten.” Kortom, mijn ras. En deze week staat in het teken van mijn ras.

De week van de platenkoper begon gisteren, zij het onbedoeld, met het nieuwste wetsinitiatief ter beperking van de privacy en verkrampt reageren op veranderingen in de markt en consumptie gecreëerd door de onbeperkte technische mogelijkheden en de jarenlange uitbuiting van de platenkoper door – met name – grote labels, oftewel het “downloadverbod”. Fred Teeven gaat de muziekmarkt redden, niet door deze aan te laten passen aan de tijd, maar door censuur op het internet. Goed, ik ben geen downloader, althans niet “illegaal”, maar als ik de laatste PJ Harvey voor 24 euro in mijn handen heb dan mag ik nog zo verknocht zijn aan vinyl, hij gaat linea recta terug de bak in. Een verbod op downloaden gaat dat niet veranderen. Daar zal een verandering bij de platenbonzen voor moeten plaatsvinden.

Cadeautjes van de platenpusher
Wat dat wel veranderen kan is een goede band met label of band. Gebruik maken van het internet dat Fred Teeven op slot wil gooien. Geef de muziekliefhebber cadeautjes. En daar draait het dit weekend om. En dan doel ik niet op de jaarlijkse overstroming van mijn stad met “Al die mannen die baarden dragen”, hoewel ook Roadburn (dit jaar onder andere met Swans, Liturgy, Wovenhand, Voivod, Sunn O))) en Winter) een groot feest is natuurlijk. Het is aankomend weekend echter ook Record Store Day, en dan niet alleen in Tilburg maar in de gehele wereld. Kleine independent platenzaakjes vullen die dag hun schappen met gelimiteerde oplages van platen (Ja, platen. Van die grote schijven met zo’n heel klein gaatje). Platen die speciaal zijn geperst voor deze dag. Een waar feest van voor de mannen met hun stoffentasjes (meestal met de opdruk van een band of een label).

Weken voor deze dag proberen zij al te achterhalen wat voor goodies hun platenpusher op deze dag voor ze in de aanbieding heeft, liefst met het prijskaartje er al aan. Een schitterende dag voor iedereen die schitteringen in de ogen krijgt bij een mooie vondst. Vaak ook nog ondersteund door instore optredens van kleine en mindere kleine artiesten. Zo wordt in Tilburg waarschijnlijk de straat afgezet om dat Selah Sue daar op een kruk zal zetelen, met haar gitaar en stem als enige wapens. Een geluk dat niet elke zaak zal hebben, maar toch in al deze zaken een dag om naar uit te kijken.

Record Store Day, dat is de methode. Zorg met regelmaat dat je de downloaders naar de zaak lokt. Maak je prijzen aantrekkelijk en het aanbod divers  maar bijzonder. Verleid mij en de mijnen. Dan kan Teeven weer terug kruipen in zijn Orwelliaanse hoek en daar de boel gaan lopen bespioneren.

SPIN
SPIN
SPINTHEBLACKCIRCLE

Tjeerd van Erve is muziekrecensent voor Nu.nl en Gonzo (Circus). Hij is tevens geschiedenisdocent en daarom zeer nostalgisch ingesteld qua muziekbeleving. Tjeerd beschrijft nieuws en actualiteit aan de hand van muziek. Voor alles is immers een soundtrack.