Kijkbuiskansen: The Doors, Black Hawk Down, de toekomst online

16-06-2011 18:00

Big Fish, 20:30 uur, NET 5 – Beetje sneue sprookjesfilm van Tim Burton, maar dat hou je toch bij de regisseur van onder andere Edward Schissorhands en Beetle Juice. Wel geinig is het verschijnen van de, zeg maar, inteeltbanjospeler (Billy Redden) die in Deliverance (1972) zo’n briljant stukje muzak maakte in een duel tegen de gitaar (zie filmpje hierboven) en daarmee een bijdrage leverde aan het filmicoon Deliverance. Waarom hij in Big Fish opduikt, ook met banjo, weet niemand maar geinig is het wel.

Black Hawk Down, 22:50 uur, RTL 7 – Ridley Scott werd gebeld door de US Army met de vraag of hij even een propagandafilm wilde maken over de falende Amerikaanse interventie in Mogadishu, Somalie destijds waar een Blackhawk helikopter als een Lynx in Sirte werd belaagd door woedende milities en de piloten werden gelynched waarna hun lijken door de straten werden gesleept. Geen punt voor Scott, die is altijd te koop: special effects, heroiek, veel vuurgevechten en een prachtige “we hebben gedaan wat we konden als mensenrechtenliefhebbende Amerikanen die slechts de democratie kwamen brengen”-moraal van het verhaal als gevolg.

When You’re Strange: The Doors, 23:15 uur, Canvas – Jim Morrison is dood, goede reden weer eens een documentaire over The Doors uit te zenden. Kun je niet genoeg zullen we maar zeggen. Come on baby light my fire.

Online: documentaire donderdag

Het thema van documentaire donderdag is de toekomst. The Space Shuttle: A Horizon Guide gaat over het eind van het ruimteprogramma. Hoe gaan we nu de marsmannetjes ontdekken? Future By Design gaat over het ontwerpen van de toekomst, in architectuur en gebruiksproducten. De toekomst is niet noodzakelijk beter en misschien krijgen we wel een Christelijke of Islamtische heilstaat. Natural Family Values laat zien wat er gebeurt als theocratie en democratie botsen.

Verse afleveringen vandaag van: Ice Loves Coco (S01E01, nieuwe realityserie over Ice-T), So You Think You Can Dance (S08E06), SouthPark is een even weg, maar zie beneden.

The Daily Show: Obama kan maar één keer Puerto Rico goed uitspreken. Correspondent Al Madrigal legt uit hoe Obama ook de andere landen in de achtertuin kan plezieren door de locale varianten van ‘rijst met bonen’ te zeggen. Wat zou het voor Colombia zijn?! Trey Parker en Matt Stone van SouthPark zijn te gast want ze hebben een musical gemaakt en dat is awesome.

The Colbert Report: Stephen heeft een korte broek aan. Hij legt de horrors van gezondheidszorg voor iedereen uit met de film The Texas Chainsaw Medicare. De gast is televisiepresentator Keith Olbermann.