Hoe Naima El Bezaz letterlijk haar nek brak

22-06-2011 16:58

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Hoe is het nu met bestsellerauteur (van haar roman Vinexvrouwen zijn er reeds 50.000 verkocht) Naima El Bezaz? Niet zo heel goed, om het maar eens mild uit te drukken. Onlangs is ze thuis achterover van de trap gevallen waardoor ze de bovenste wervel van haar nek heeft gebroken. De officiĆ«le diagnose luidt “C2 fractuur” maar in de volksmond heet dat dus gewoon “je nek breken”. En ja, vaak is dat dodelijk. Ze heeft dan ook geluk gehad dat ze nog leeft, zegt ze althans zelf. Aangezien ze de komende drie maanden met een soort van in haar schedel geschroefde metalen kap om haar hoofd met nekcorset moet lopen, zal ze daar zeker gelijk in hebben. Het ziet er in ieder geval uit alsof het om het soort van ongeluk gaat waarvan de afloop doorgaans dodelijk is.

Jammer genoeg brak ze tijdens de val niet alleen haar nek maar ook haar laptop waarop ze bezig was met het schrijven van een vervolg op Vinexvrouwen. Haar uitgever Querido heeft inmiddels beloofd een nieuwe laptop voor haar te kopen. Dat is fijn want als het aan El Bezaz ligt schrijft ze ook gelijk een roman over het leed dat opgenomen zijn in een ziekenhuis heet. Dat leed ondervindt ze nu zelf in het Medisch Centrum Zaandam waar ze onder verdoving van morfine en spierverslappers haar dagen in verveling en eenzaamheid doorbrengt. “Ik ben bang voor medische missers. Telkens als ik om een neuroolog vraag word ik weer afgescheept”, aldus El Bezaz via de telefoon op een helder moment tussen twee stonede morfineperiodes door.

Maar noch pijn noch de dood kan El Bezaz van het werk afhouden. “Vinexvrouwen II komt af, al moet ik het in mijn graf afschrijven”, laat ze op haar Facebook weten.

El Bezaz kennende mogen we dat laatste letterlijk nemen. Tot nog toe heeft niemand haar van haar werk kunnen afhouden. Boze buren niet, dreigmail sturende moslimhaters niet, het leven in de Vinex-hel niet, een gebroken nek niet dus ook de dood niet. Dat Vinexvrouwen II komt er hoe dan ook. Net als dat boek over het leed dat ziekenhuisopname en geneeskundige “zorg” Nederland heet.

Beiden worden ongetwijfeld bestsellers. We kunnen niet wachten.