AIFW: jong talent

19-07-2011 10:00


Er was een hoop werk van jong talent te aanschouwen afgelopen donderdag tijdens de Amsterdamse Fashionweek. Naast de Lichting, waar altijd erg naar uitgekeken wordt tijdens de Hollandse fashionweek en waar ook nu weer spetterend geshowd is, was er bijvoorbeeld ook Winde Rienstra en Gomes Esser Design. Twee ontwerpers, met zeer verschillende stijl, showden na elkaar, wat verassend goed werkte.

Winde Rienstra
Als eerste Winde Rienstra, een jonge ontwerpster, 2 jaar terug afgestudeerd aan de Hogeschool van de kunsten Utrecht, met een uitgesproken eigen stijl, showde een bijzondere collectie. Als tere kunstwerken onder begeleiding van de zuivere en rauwe klanken van vioolmuziek, liepen de modellen het publiek rustig langs en hielden hen van begin tot eind geboeid.

De tere en ruimtelijke ontwerpen die om de modellenlijven bevestigd waren, bestonden uit ingewikkelde weef-werken en houten constructies. Om de outfits af te maken droegen de modellen pumps bestaande uit houten schubben met gouden puntjes, als ware het gouden druppels. Een echte eyecatcher van de collectie. Deze bouwwerken en interessante constructies zijn kenmerkend voor het werk van Rienstra. De combinatie van de ontwerpen, de muziek en de styling gaf de show een poetisch geheel.Ook al leken de modellen soms wat moeite te hebben met het zorgvuldig vormgegeven schoeisel.

Gomes Esser Design
Zo ingetogen en poetisch als de show van Rienstra was, zo expressief en sterk en sexy was de collectie van Gomes Esser Design. Ook hier werd gewerkt met ingenieuze constructies, al bestonden deze uit kunststof en metaal. De collectie werd geshowd door zowel mannelijke als vrouwelijke modellen. De ontwerpen waren strak vormgegeven, veel vlakken, sterke schouders en donkere kleuren, wat de modellen een stoere en sterke uitstraling gaf. Een belangrijke factor bij deze show waren dan ook de modellen met hun blikken en houding, en de styling, die sfeer kracht bij zette.

Backstage
Mode.deJaap mocht ook backstage een kijkje nemen. Waar de modellen met uiterste voorzichtigheid in de fragiele ontwerpen van Rienstra werden gehesen en waar de modellen van Gomes Esser nog even in een egaal bruin tintje werden gepoederd en de bijzondere kapsels nog een laag haarspray kregen.



‘s Avonds, met ruim een uur uitloop (maar dat mocht de pret en de spanning zeker niet drukken), vond de Lichting plaats, waar ook dit jaar weer hele fijne collecties werden geshowd. Sanne Schepers ging uiteindelijk als glansrijke winnaar naar huis. Meer filmpjes en foto’s, van hierboven genoemde en andere ontwerpers, zijn te zien op de site van de Amsterdam International Fashion Week.