Laat Rupert Murdoch toch met rust

20-07-2011 10:00

Wellicht is het News of the World-gate één van de grootste Britse media-politieke schandalen ooit. Maar het is bizar dat de politiek de Murdoch’s de maat denkt te kunnen nemen. Vrije pers is a bitch, behandel haar dan ook zo. Plus: een kort uitstapje naar Nederland.

“Ik ben nederig”
“This is the most humble day of my life”, zei mediatycoon Rupert Murdoch gisterenmiddag aan het begin van zijn hoorzitting door het Culture, Media and Sport Committee. Zeker, dat mag ook wel. News of the World heeft de meest lage vormen van journalistiek bedreven: afluisteren, omkopen en er zal de komende weken nog wel meer smerigheid komen bovendrijven. Het argument van Murdoch dat hij ook niet alles kon weten –“Ik heb 53.000 mensen in dienst”- is ongeloofwaardig natuurlijk. Voormalig hoofdredacteur Rebekah Brooks was tot voor kort een direct lid van zijn staf en ook al ontkende zij gisterenavond op de hoogte zijn: gij geleuft het. “Hacking was wrong, paying policemen was wrong”, zei Murdoch sr. vlak voordat een links-radicaal (waarom komt geweld eigenlijk zo vaak van de linkerzijde?) een taart zijn kant op smeet. Gelukkig wist de beeldschone mevrouw Murdoch, vier jaar ouder dan haar stiefzoon en CEO van News Corporation James, de laffe aanvaller op ninja-wijze een vuistslag uit te delen.

Murdoch is niet het probleem
Maar wat wil de Britse politiek? Rupert Murdoch verbieden? Zijn bedrijven afpakken? De politiek moet zich verre houden van oordelen over de vrije pers. Helemaal als ze zelf er zo dicht bij zijn betrokken. Sinds Murdoch midden jaren zestig voet zette op Britse bodem, was hij bij elke premier welkom op Downing Street 10. Je kan je afvragen of het goed is dat een persconglomeraat zulke nauwe banden onderhoudt met de politiek, maar dat is vooral de verantwoordelijkheid van de politicus zelf. Murdoch cum suis heeft nooit gezegd dat hij géén geld wilde verdienen. Dat hij het prettig vindt invloed te hebben op het politieke discours moge duidelijk zijn. Zie ook de Verenigde Staten waar hij met zijn (dom) rechtse Fox een zekere invloed in Washington heeft verworven en óók die malle Tea Party-beweging een flinke steun in de rug heeft gegeven. Politiechefs treden inmiddels af omdat ondergeschikten (en misschien zijzelf) hebben samengewerkt met News of the world. Hadden zij hun verantwoordelijkheid ook genomen wanneer het schandaal niet naar buiten was gekomen?

Uitstapje naar Nederland
Tijdens de proceedings twitterde PvdA-Kamerlid Jacques Monasch over het verhoor van Murdoch: “MP Watson legt hem terecht genadeloos op de pijnbank.” Pardon? Sociaal-democratisch spindoctor Monasch, van de PvdA, met al die mediacontacten? Ongelukkige, wat tweet je nou! Denkt u dat het toevallig is dat Pieter Broertjes burgemeester van Hilversum is geworden? Denkt u dat het toevallig is dat enkele dagen voor de verkiezingen van 2006 de Volkskrant met haar martel-primeur kwam? Die later op niets, maar dan ook niets gestoeld bleek te zijn? PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing stroomde direct van de NOS door naar de PvdA-fractie vorig jaar. Eerste Kamer-fractievoorzitter Marleen Barth stroomde eind vorige eeuw eveneens naadloos door van de parlementaire redactie van Trouw naar de Kamerfractie. We noemen een Myrthe Hilkens. Dacht u dat die mensen geen PvdA’ers waren toen zij nog in de journalistiek actief waren? Dat zij geen eigen agenda hadden, dat ze ‘toevallig’ Kamerlid werden? De PvdA had een eigen hoofdredacteur in de vorm van Pieter Broertjes for God’s sake. Als er één partij is die de media niet de maat moet nemen dan is dat de PvdA. Enfin, terug naar Murdoch.

Politici moeten niet janken
Dat News of the World vuige praktijken heeft bedreven moge duidelijk zijn. De daders dienen gestraft te worden. Maar dat moet je straf- dan wel civielrechtelijk aanpakken. Maar (Nederlandse) politici die menen de Vrije Pers de maat te moeten nemen terwijl ze kilo’s boter op  hun hoofd hebben, schieten niet op. Het is en blijft de verantwoordelijkheid van de politicus om zijn oren niet naar de pers te laten hangen. Vrije pers is a bitch, behandel haar dan ook zo. Maar ga niet achteraf lopen janken.

Bas Paternotte heeft een heilig geloof in de Vrije Pers, is voormalig lid van de VVD en niet-actief lid van de Partij voor de Dieren.