Mode Icoon (11): Christian Louboutin

24-08-2011 14:00


Een paar maanden geleden ontwierp hij de hoogste naaldhakken ooit. Deze bizarre pumps zijn twintig centimeter hoog en daardoor zelfs ondraagbaar voor de grootste hakkenfetisjisten. Het bewijst eens te meer waarom deze man door miljoenen vrouwen over de hele wereld wordt aanbeden en geprezen: Christian Louboutin (47) is de god van de hoge hak. Zijn schoenen mogen eigenlijk geen schoenen genoemd worden. Het zijn Louboutins, de overstijgende variant van het woord schoen.


Nagellak-zool
Christian Louboutin stopte als kind al vroegtijdig met school. Hij schetste in zijn vrije tijd talloze ontwerpen en bezocht stiekem clubs, omdat de hoge hakken en kleding van de danseressen hem mateloos intrigeerden. In 1991 ontwierp hij zijn eerste schoenencollectie voor vrouwen. Al een jaar later introduceerde hij de rode zool, die vanaf toen zijn handelsmerk werd. Hij vond dat zijn schoenen te weinig energie uitstraalden en schilderde een zool rood met nagellak. Sindsdien herken je een Louboutin aan zijn rode zool.


Op eenzame hoogte
Het was Christian Louboutin die stiletto’s de afgelopen twee decennia weer in de mode heeft gebracht. Zijn hakken zijn bijna altijd twaalf centimeter of hoger, met als doel om vrouwen er sexy uit te laten zien en om hun benen zo lang mogelijk te laten lijken. Dat zulke hoge pumps alles behalve comfortabel zijn interesseert hem niet. “I would hate for someone to look at my shoe and say, ‘Oh my God! That looks so comfortable! That’s not what I want to project. But I’m not a sadist. I don’t believe suffering makes you beautiful. But comfort is not part of my creative process.”


Wie mooi wil zijn…
Een beetje pumpliefhebster zal het met hem eens zijn. Hoge hakken draag je nu eenmaal niet omdat ze zo lekker lopen. Ondanks het gebrek aan comfort is de rode zool immens populair; Tout Hollywood draagt Louboutins om fraai en stijlvol over de rode loper te paraderen en Jennifer Lopez schreef zelfs een lied als ode aan de populaire schoen. Helaas kunnen normale stervelingen slechts dromen van een paar hemelse Louboutins, ze kosten al gauw 800 dollar.