De imagospagaat van de Radboud Universiteit

05-09-2011 09:00

Dat collegevoorzitter Roelof de Wijkerslooth op het internet steevast verschijnt met een Hitlersnorretje en buiten de Keizerstad iedereen het heeft over de Nijmeegse Censuuruniversiteit doet het bestuur van de Radboud Universiteit blijkbaar niets. Nee, men wisselt zo vaak van motto als een corpsbal van matras.

Het is iets meer dan een jaar geleden dat werd besloten om het Algemeen Nijmeegs Studentenblad te weigeren uit de tasjes die alle eerstejaars ontvingen, “omdat het voorwoord niet aansloot bij de boodschap van de introductie”. Dat eerstejaars studenten volwassen mensen zijn met eigen hersenen en dus zelf kunnen nadenken deed niet ter zake. In de winter vond het bestuur het niet langer nodig om de site van het universiteitsblad Vox in leven te houden. Onafhankelijke nieuwsjournalistiek binnen de universiteitsmuren was maar duur en lastig en dus was het weblog dat een paar jaar eerder nog de beste in haar soort was een roemloos einde beschoren.

Verbazingwekkend is het dan ook te noemen wat universiteitswoordvoerder Willem Hooglugt in de Volkskrant van afgelopen zaterdag durft te beweren. In reactie op een overgenomen stuk van De Dagelijkse Standaard rond de openingsrede van rector Kortmann stelt hij:

Het is de taak van universiteiten studenten op te leiden die kritisch en onafhankelijk feiten kunnen vaststellen en zich op basis daarvan een eigen mening vormen. Zo bereidt de universiteit studenten voor op hun rol als de nieuwe elite in de samenleving. Een elite die zich niet mag opsluiten in de eigen kring om zo mee te werken aan een vernieuwd vertrouwen in onze samenleving.

Het geeft aan hoe het bestuur van de Radboud Universiteit denkt. Intern wordt er zoveel mogelijk nadruk gelegd op eensgezindheid en worden ironische dan wel kritische actoren zoveel mogelijk de mond gesnoerd, terwijl men naar buiten toe acteert alsof men een academische leeromgeving van formaat creëert. Dat is niet alleen een onmogelijke spagaat, maar tevens een zeer verwerpelijke. Goede bestuurders zouden een boodschap hebben aan academische vrijheden, maar wanneer dat hen ontbeert zouden ze nog eerlijk zijn. Zelfs dat is echter aan het college van bestuur van de Radboud Universiteit niet besteed.

Henk Strikkers is oud-hoofdredacteur van het Algemeen Nijmeegs Studentenblad.

CC fot: Leo Koolhoven