Mode Icoon (17): Ralph Lauren

19-10-2011 14:00


“Het poloshirt wordt gerekend tot vrijetijdskleding, en kan derhalve niet bij formele gelegenheden worden gedragen. Het dragen van een das bij een poloshirt, ook al heeft de polo een boord, geldt als een faux pas. De polo kan zowel in als over de broek worden gedragen, maar in Nederland schijnt de polo bij voorkeur over de broek te worden gedragen.”

Tenniskampioen
De polo is één van de kledingstukken die nooit uit de mode raken. Tot blijdschap van velen, maar tot net zo grote teleurstelling van anderen. Verantwoordelijk voor de immense populariteit van dit shirt is in eerste instantie natuurlijk de uitvinder van de polo; tenniskampioen René Lacoste. Hij ontwierp de eerste polo in de jaren twintig, omdat het op de Amerikaanse tennisvelden te warm was om in lange T-shirts te spelen.

Modische ommezwaai
Tot de jaren zestig werd de polo alleen als sportkleding gedragen, maar vanaf die tijd maakte het ook zijn opmars als regulier kledingstuk. Mede verantwoordelijk voor deze modische ommezwaai is voormalig stropdasverkoper en gevierd polo-ontwerper Ralph Lauren (72). Na een mislukte poging om economie te studeren, ontdekt hij zijn talent als verkoper en ontwerper. Hij begint met het ontwerpen van stropdassen, maar lanceerde al gauw een volledige mannencollectie en een paar jaar later een vrouwenlijn.

Stropdasheld
Ondertussen zijn we ruim veertig jaar verder en is Ralph Lauren nog steeds mateloos populair. Tegenwoordig worden er onder de naam van het label ook interieurproducten en meubels ontworpen en heeft Ralph Lauren zelfs zijn eigen restaurant in Chicago. Zijn weg naar succes was misschien wat afwijkend, maar uiteindelijk heeft de stropdasheld zijn doel bereikt. Toen hij voor het jaarboek moest zeggen wat hij later wilde worden, zei hij namelijk “miljonair.”

Onveranderd populair
Forbes schatte zijn rijkdom dit jaar op 5.8 biljoen Dollar, waarmee Ralph Lauren onder de 200 rijkste mensen van de wereld valt. Een overtuigender bewijs van de populariteit van de polo bestaat niet. Maar zelfs als je niet van polo’s houdt, heeft Ralph Lauren veel te bieden.