Leven

‘DUO-lening niet BKR-geregistreerd’ blijkt waardeloos bij hypotheekaanvraag

06-01-2012 15:00

Lenen is top. Lenen is leuk. Lenen is lekker. Lenen is het goede leven. Wie niet leent, niet leeft. Sowieso, de studiebuers wordt straks toch afgeschaft dus moet er wel worden geleend. Niet erg hoor: DUO is lief voor leners, je mag eeuwig doen over terugbetalen en de rentetarieven zijn altijd gunstig. Bovendien is een schuld bij de DUO de enige (torenhoge) schuld in Nederland zonder BKR-registratie. Dus ook met een studieschuld van 60.000 euro kun je gewoon een hypotheek aanvragen. Ohnee wacht

Vroeger, toen we nog een economie hadden en de huizenmarkt een werkende markt was, kond dat inderdaad. Banken hadden weinig regels om zich aan te houden en deelden hypotheken uit alsof het snoepjes waren. Vastgoed werd toch alleen maar meer waard, gloria in excelsis Deo. Toen kwam er een crisis en bleek dat allemaal niet zo te zijn. Gevolg: banken zitten aan zoveel regeltjes vast dat ze haast geen hypotheken meer durven weg te geven. Waardoor vooral starters geen hypotheek krijgen. En wie zijn vooral starters? Juistum. Net afgestudeerden. Met vaak een studieschuld bij de DUO (niet BKR-geregistreerd).

BKR-registratie
Ondanks het feit dat deze schuld niet staat geregistreerd, willen steeds meer banken weten of de hypotheekzoeker nog ergens een schuld heeft. Als het antwoord “ja” is, en die schuld blijkt ook nog eens massive te zijn, vergeet dan maar de hypotheek. Geen bank wil iemand drie ton aan schulden in de maag splitsen als die persoon al 40.000 euro in de min staat bij de DUO.

Over je schuld liegen kan natuurlijk ook. Dat is alleen wel fraude. Op het moment dat je een hypotheek krijgt en je komt in de financiële problemen, denk dan maar niet dat de bank lief voor je gaat zijn als blijkt dat je hebt gejokkebrokt. Dus je studieschuld verzwijgen is verre van handig.

Maarja, geen hypotheek kunnen krijgen is ook verre van handig. Wat nu?

Crisis
Niets. Balen. Wachten. Uitzitten. Gaan huren. Kraken. Anti-kraken. Samenwonen in een huurdingetje in een enge buitenwijk. Het leven zuigt. Het is crisis. We gaan er allemaal aan. Alleen zij die succesvol zijn, en dus bakken met geld verdienen, en zij die rijke ouders hebben, hebben nog een leuk leven na hun studie voor zich. De rest is de lul.

Onze tip: leen zoveel je kan en geniet er van zolang het kan. Je studeert maar één keer. Het einde is toch in zicht weet je wel. Vraag maar aan je ouders: die wisten in de jaren tachtig ook dat ze de jaren negentig niet zouden halen.