Humor

Ruttes speech: ‘Ik kan best lachen om satire’

10-01-2012 17:00

Liberalen, fijn dat u in groten getale op bent komen draven voor mijn rede ‘Satire: Tussen vrijheid en vuilspuiterij‘. Dat ik als premier nog altijd beschik over een goed gevoel voor humor wil ik meteen maar bewijzen met een grapje. In het laatste kabinetsberaad werd geopperd iets te doen aan de muizenplaag in de Tweede Kamer. “Uiteraard”, zei ik, “maar dat laat ik over aan mijn minister van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, Maxime Verhagen. Muizen zijn als de dood voor ratten.” 

Rutte lacht
U begrijpt, het lachen is mij nog niet vergaan. Sterker; ik lach veel en graag. Als we moeten bezuinigen dan lach ik, als een Angolees jongetje wordt uitgezet dan lach ik, en zelfs als ik een rekenfout maak van 50 miljard dan lach ik. Zo zijn wij rechtse liberalen. Slecht nieuws breng je immers het best met een lach. Maar, beste vrijheidsdenkers, er zijn mensen die een minder onschuldig soort humor bezigen. De zogenaamde ‘satirici’. Niet dat ik die allemaal over één kam wil scheren, dat zou niet bijster liberaal zijn en om André van Duin kan ik bijvoorbeeld erg hard lachen, maar sommigen maken het te bont.

Majesteitsschennis
Zo werd ons staatshoofd gisteren van ieder decorum gestript en naakt afgebeeld in het VARA-programma De Wereld Draait Door. En dat wil niemand zien. Geloof me, ik heb het namelijk echt gezien. Hare Majesteit is inmiddels zo van de werkelijkheid vervreemd geraakt dat zij geregeld naakt door de paleisgangen schuifelt. Zij slaat daarbij wartaal uit als: “Lik mijn droit divin, burgers, lik het!” Dat zo’n grappenmaker daar mee aan de haal gaat is natuurlijk schofterig.

Valse Twitteraars
En zo zijn er meer gevallen. Maandag kon u in datzelfde VARA-programma zien hoe Twitteraars de identiteit van Bekende Nederlanders misbruiken. Enorm Bekende Nederlanders als Bénédicte “Who the” Ficq en die ene jongen die aan de haal lijkt te gaan met het uiterlijk van Arie Boomsma spraken over de schandelijke praktijken op Twitter. Ze worden geparodieerd.

Zoals ook ík werd geparodieerd op Twitter. Niet van echt te onderscheiden, ze gebruikten immers mijn foto. Dan is het leed niet te overzien. Zo’n komediant schrijft bijvoorbeeld dat ik “MOOOOOOEEEEE” ben. U wilt niet weten wat een enorme impact zoiets op je leven heeft. Gelukkig kon ik het account verwijderen.

Wetsvoorstel
Maar daarmee is dit kwaad niet uitgeroeid. Nee, beste liberale hoeders van de vrijheid, deze maniakken duiken constant opnieuw op om onder een andere naam, een ander alias, hun walgelijke praktijken voort te zetten. Ik wil dat voor eens en altijd een halt toeroepen. Als eerste liberale premier sinds 1918 zal ik een wet indienen om deze smerige satire aan banden te leggen. Satire mag, uiteraard, maar niet meer over gezagsdragers. Bekende mensen in het algemeen moeten worden beschermd tegen deze vuiligheid. En ik zal, met uw hulp, ervoor zorgen dat het ranzige randje van de satire afgekrabd wordt. Ik dank u voor uw medewerking.

LUID APPLAUS VAN DE AANWEZIGE VVD-PROMINENTEN!