Friso is toch niet helemaal stuk

21-02-2012 15:00

Kees Tulleken was vanavond te gast bij Pauw & Witteman, om de vraag te beantwoorden waarom hij het redelijk heugelijke nieuws betreft de scan van Prins Friso openbaar heeft laten maken. Zijn vrouw Jannetje is bekend als redactrice bij het NRC Handelsblad. Kees was namelijk toevallig in Innsbruck voor een gastcollege aan jonge neurologen, nam gezellig zijn vrouw mee en dacht: “Goh, laat ik eens even informeren hoe het nou met Friso is.” Uiteraard mocht Jannetje mee. De behandelend arts ontvangt Kees met open armen. Er komt toch iemand binnen zeg je dan. Enthousiast vertelt hij aan Kees dat het best goed gaat, naar omstandigheden. Jannetje staat erbij, kijkt er naar, schrijft het op en publiceert. “Nederland, wees gerust! Het gaat prima met Friso, naar omstandigheden.”

P&W
Han Noten (kunstacademie, PvdA en thans burgemeester) is daar erg blij mee, want hij was toch wel ongerust. Van ethiek heeft hij verder geen verstand, aldus Han, en hij zwijgt. Ella Vogelaar, extremely made-over door Kay van der Linden, inclusief mediatraining, staart nors voor zich uit. Jannetje zit trots als een pauw in het publiek. En Kees? Kees vindt dat hij goed nieuws heeft gebracht, snapt ook wel dat het niet binnen de lijntjes van het Medisch Beroepsgeheim is, maar zou het zo weer doen.

De ‘W’ van P&W vraagt zich hardop af wie Kees wel niet is, dat hij zijn vrouw laat optekenen wat de huidige medische toestand van Friso is. Volgens Kees heeft hij slechts een correctie gemaakt op recent onjuiste berichtgeving. Iedereen zou juist moeten staan springen dat de schade, naar het schijnt, redelijk beperkt is tot primair zuurstoftekort. Want anders was de toestand van de patiënt veel erger geweest dan hoe die is als de patiënt nu wakker wordt. Hoe de patiënt wakker wordt, dat moeten we nog maar bezien, maar Kees kan niet alles weten. Dit is alvast goed nieuws, zo op de zaken vooruitlopend. Dat Kees zich nu hoogstwaarschijnlijk moet verantwoorden voor het Medisch Tuchtcollege, is volgens hem een formaliteit. Regels zijn tenslotte toch wel regels. Als de familie en vrienden van zijn patiënt op de gang staan te wachten op de uitslag, steekt hij ook zijn duim omhoog bij goed nieuws. Schade beperkt, iedereen wat minder zorgen. Dat kan ook op een berisping van het Medisch Tuchtcollege komen te staan. Zo wordt Friso wordt in één zin gedegradeerd tot zomaar een patiënt. Ook de Koninklijke Familie moet blij zijn. Eindelijk nieuws van het front en niet van een arts die toevallig is opgeroepen omdat er een VIP in het ziekenhuis ligt. Daarop volgt een anekdote over de tijd dat Kees nog assistent was , waar de goede artsen aan de kant werden geschoven voor de belangrijke artsen.

 Maatschappelijk belang of ethiek?
Dat Friso lid is van de Koninklijke Familie en daardoor het gehele land in een soort van Elfstedenmanie bij drie dagen vorst vervalt, staat niet ter discussie. Het blijft een correctie op onjuiste berichtgeving. Maar zou Kees zomaar een patiënt bezoeken en bij goed nieuws de gebrouilleerde familie opbellen om te vertellen dat “het wel meevalt”? Want dat is zo fijn voor de familie om te horen? Ook als de patiënt in kwestie en zijn naasten daar misschien niet echt op zit te wachten? Een fundamenteel antwoord en argumenten die zijn motief zouden moeten onderbouwen, blijven helaas achterwege.

Wat weegt zwaarder voor Kees? Het Medisch Beroepsgeheim? Het wegnemen van de zorgen van het Nederlandse Telegraaf Privépaginavolk? De privacy van Friso en zijn familie? Of is het stiekem toch de scoop van zijn geliefde vrouw Jannetje? Volgens Kees heeft hij ‘te goeder trouw’ gehandeld. Maar zelfs met de beste wil van de wereld, een gezonde dosis verstand en enig realiteitszin kun je hier niet anders van maken dat Jannetje toch wel de koningin van bal is.

Patricia Tak verkoopt glitters, is geen actieve twitteraar, maar heeft wel een mening.