Leven

Vrijheid van meningsuiting op Cambridge University

14-03-2012 20:08

Je gelooft het niet. Een student aan Cambridge University is tot het eind van 2014 geschorst vanwege zijn rol in een protest vorig jaar tegen David Willets, de minister van onderwijs, aangeboren Tory, First-Class Oxford en oud-medewerker van Thatcher.  De student werd voor maar liefst tweeëneenhalf jaar van de universiteit verbannen nadat hij ruiten ingooide een moord pleegde een gedicht voorlas. Hiermee verstoorde hij een toespraak van de minister. FOEI!

De tekst van het schokkende stukje studentenkamerpoëzie luidde als volgt – lees en huiver:

You are a man who believes in the market
and in the power of competition to drive up quality.
But look to the world around you: your gods have failed.

Het is natuurlijk ook werkelijk te grof voor woorden, wat hier allemaal gezegd wordt. Bijl aan de stam. Toen aanwezigen het vervolgens grappig vonden om de regels van het gedicht uitentreure te herhalen, zag de minister (die qua bezuinigingsdrift niet onderdoet voor Halbe Zijlstra) zich genoodzaakt zijn speech over ‘de idee van de universiteit’ af te breken.

De straf staat bekend als ‘rusticating’ en werd opgelegd door het universitaire disciplinaire hof, een onafhankelijk orgaan voorgezeten door een rechter. Als reactie schreven 60 academici en studenten een zogeheten ‘Spartacusbrief’ aan de universiteit waarin ze hun rol in het protest aanstipten en eisten dat zij ook gestraft zouden worden.

Het Feodale systeem is in Engeland nooit helemaal voorbij gegaan.