Best of the weekend: Het vliegdekschip van ijs, Catshuis en kiespijn

23-04-2012 11:20

Dit weekeinde werden we overvallen door de Catshuiscrisis. Het bloed was nog niet opgedroogd of Miko Flohr had zijn analyse klaar: het is volgens de wetenschapper uit Oxford tijd om te gaan polderen. “Politiek is geen voetbalwedstrijd waarin het erom gaat zo veel mogelijk te scoren. Politiek is een delicate balanceeract die ertoe moet leiden dat uiteindelijk zoveel mogelijk kiezers zich herkennen in overheidsbeleid. Het is verantwoordelijk werk, zeker in moeilijke tijden.”

Terwijl het Catshuisberaad op de klippen liep, boog Michiel Mans zich over Project Habakkuk: een onzinkbaar supervliegdekschip gemaakt van… ijs. “Volgens verhalen smolt het laatste ijs van een duizend ton proefmodel pas na drie Canadese zomers in die van 1945 weg.”

Ondertussen reist fotograaf Maarten Brante nog steeds met enige tegenzin door Indonesië. En hij is ziek en kampt met kiespijn. “De eens zo vriendelijke oude mannetjes en schattige schoolkinderen worden de grauwe doodgeboren kinderen van Ome Willem. Alles wordt onecht en vriendelijkheid wordt een grauwe pleister voor het trage bloeden van je gemoed.”