Katsjing! Het is DeJaap-kapitalismeweek

23-04-2012 09:00

Lang leve het kapitalisme! Het enige systeem dat dapper weerstand heeft weten te bieden tegen inferieure systemen van barbaren, wensdenkers, dromers, jarenzeventigrevolutionairen, naïevelingen, moralisten en dat vette varken Napoleon uit Animal Farm. Terwijl in de door geschiften en gelovigen aanbeden heilstaten de mens bruut werd onderdrukt en grote leiders het verderfelijke kapitalisme via de achterdeur tot zich lieten komen, groeide in de kapitalistische republieken en koninkrijken de welvaart. Elk jaar meer wasmachine, stofzuiger, televisie, magnetron, afwasmachine, vliegtuig, iPad, Facebook, Times Square. Wie het bezit geniet er van, wie het niet bezit is afgunstig en keert zich van de weeromstuit tegen de “hebzucht” met de onverbiddelijke eis dat alles “eerlijk wordt verdeeld”. Eerlijk is dan ineens niet “ieder de helft” maar: de have’s geven alles weg aan de have not’s, opdat de zaken worden omgekeerd en het inferieure geloof in socialisme altijd lijnrecht tegenover het kapitalisme zal blijven staan. Het kapitalisme maakt slechts in potentie iedereen even rijk, het socialisme maakt gegarandeerd iedereen even arm.

Dankzij de liefde voor het rollende geld en de geur van knisperend groene biljetten zijn dagelijks vele honderdduizenden bankiers, beursjongens, speculanten, grootgrondbezitters en handelaars voor u bezig het bestaande geld om te zetten in nog meer geld. Alleen het kapitalisme kent deze magie, deze schitterende methode der vermeerdering die sinds vijf broden en twee vissen in de van oorsprong socialistische Bijbel niet meer is vertoond. Geld maken uit lucht. Lucht waardoor u kunt wonen. De hypotheek is er omdat anderen op de waarde van uw woning vertrouwen. De huur is betaalbaar omdat anderen uw woning in bezit willen hebben. Zonder hebzucht geen bezit, zonder bezit geen woning, geen auto, geen medicijnen, geen vakantie, geen Facebook, geen Times Square.

Hoofdletter K
Hebzucht en egoïsme zijn de drijfveer van de mens, ziedaar het eeuwigdurende onfeilbare succes van het kapitalisme. Lang leve de hebzucht! Lang leve de magnetron! De Macbook Pro, de iPhone-app en de antidepressiva! Hoera voor winstmaximalisatie!

Om de klinkende munt (die nog altijd doorrolt ondanks succeshaat, occupybewegingen en andere vernietigingsdwang van kobolds en saters die de bijl aan de wortel van ons prachtige kapitalistische systeem willen zetten) te eren komt DeJaap deze week met de themaweek: Kapitalisme. Met een hoofdletter K.
Omdat hebzucht goed is.
Omdat we willen vieren wat een genot en gemak dat door zovelen verdoemde Kapitalisme ons toch heeft gebracht.
Omdat we zo dankbaar zijn voor de welvaart en luxe en vrijheid die nog altijd mogelijk wordt gemaakt door het Kapitaal.

Katsjing! Dank voor uw bezoek. Onze schoorsteen rookt als een ketter. Klik gerust nog even op die banner. Wij zetten deze week een tentje op, toch plek zat op ons nieuwe redactiekantoor.

Wierook en mirre voor Mamon, na de dood is er niets, hier en nu moet het gebeuren. Alleen de waarde voor aardse goederen telt. Ontwaakt onrendabelen en verschoppelingen. God is dood, de ziel bestaat alleen nog in valuta.

Hoera! Het is crisis! Leve de crisis! Hoera! Het is de week van het Kapitalisme!