Beetje meer respect voor oerwoudgeluid-makers, alsjeblieft

07-06-2012 21:00

Tijdens de training van het Nederlands elftal vandaag waren oerwoudgeluiden te horen, gemaakt door de harde kern van Poolse supporters. Bondscoach Bert van Marwijk besloot daarop de training naar een ander deel van het veld te verplaatsen. Walgelijk. Ik kan er niet over uit. In wat voor tijd en maatschappij leven we, als er met zoveel dedain neergekeken wordt op geluiden uit de jungle, geluiden van een minder ontwikkelde samenleving?  Bert van Marwijk, als vertegenwoordiger van Nederland, zet daarmee in één klap de oerwoudgeluidenmakers weg als minderwaardige mensen. Maar dat zijn ze niet. Minderóntwikkeld, dat wel, maar niet minderwaardig.

Auschwitz
En dan komt zo’n Oriëntalist van een Bert van Marwijk even bepalen dat zijn trainingen te goed zijn voor oerwoudgeluidenmakers. Nederland moet zich schamen voor zo een representant. Het valt misschien in het niet bij de gruwelen van Auschwitz, maar feitelijk verdeelt onze bondscoach de mensheid in twee categorieën: goede mensen, geluidenmakers, en minderwaardige mensen, de oerwoudgeluidenmakers. Van daaruit is het maar een kleine stap en Bert van Marwijk staat als oberfeldwebel de rijen voor het stadion in tweeën te delen aan de hand van het geluid dat men kan produceren.

Dit zieke machtsvertoon en discrimineren, openbaart zich nota bene op de dag dat Van Marwijk en zijn selectie van ‘overbetaalde mazzelaars‘ een bezoek brachten aan voormalig concentratiekamp Auschwitz. Alsof hij niet genoeg met zijn neus op de feiten was gedrukt. Bert van Marwijk had een paar uur voor zijn wandaad nog met eigen ogen gezien waar uitsluiting toe kan leiden. Hoe onderscheid maken tussen mensen kan leiden tot ghetto’s, gaskamers en miljoenen slachtoffers.

Lering
Het zou Bert van Marwijk sieren als hij lering zou trekken uit ons eigen verleden. Want zo lang geleden is het niet, dat ook op onze tribunes oerwoudgeluiden klonken. Zo lang geleden is het niet, dat voetbal in Nederland een uitsluitend blanke sport was. Polen is een onderontwikkeld land. Polen loopt decennia achter, maar achterlijk is het niet Bert. Oerwoudgeluidenmakers zijn ook mensen. Behandel ze dan ook zo.

Jeroen Weghs is te volgen op Twitter