Hoe koop je een goede pump? 10 handige tips

19-06-2012 15:00

Iedere vrouw zou minimaal twee paar pumps in haar kast moeten hebben staan, zwarte en bruine. Pumps staan niet alleen elegant onder een jurk, rok of broek, maar geven je ook een vrouwelijk en elegant gevoel. Daarnaast heeft het ook nog eens een goed effect op de mannen, want elke man is een sucker for heels. Het kopen van een goed stel hakken is echter niet gemakkelijk, dus hieronder volgen een aantal tips zodat ook jij met veel plezier kunt sjansen en dansen op je pumps.

1. Koop nooit pumps op een warme zomerdag.
Je voeten staan dan namelijk op standje ‘enorm opgezwollen’. Geen enkele pump gaat op die dag lekker zitten en hoogstwaarschijnlijk koop je een te grote maat. Als je de volgende ochtend de schoenen aantrekt zul je vaak zien dat ze te groot zijn. De ideale temperatuur, voor het kopen van pumps,  is dan ook tussen de 10 en 20 graden. Het beste tijdstip om pumps te kopen is op het midden van de dag wanneer je voeten niet al te opgezwollen zijn.  Koop liever geen pump in de ochtend, want dan zijn je voeten het smalst en pas je de schoenen midden op de dag niet meer.

2. Koop nooit of te nimmer te grote pumps.
Een pump moet mooi aansluiten en moet dus nooit bij de hak gapen. Als dit wel het geval is kun je een voorvoetzooltje proberen. Hiermee wordt je voet meer in de hakkom gedrukt. Je zou eventueel ook een speciale plakker in de hak kunnen doen, maar deze zorgt er juist voor dat je meer voorin komt met je voet, wat weer kan zorgen voor zere teentjes. Zorg er in ieder geval voor dat de schoenen mooi aansluiten want anders loop je als een boer op hakken. Niemand wordt daar blij van.

3. Lang leven de voorvoetzool 
Een voorvoetzooltje kan daarnaast het branderige gevoel onder de bal van je voet verminderen. Vooral de varianten die gemaakt zijn van siliconen verlichten de druk en zorgen ervoor dat je langer op hakken kunt lopen of dansen.

4. Wees niet bang voor de tenendecolleté.
Vaak zijn pumps aan de voorkant laag uitgesneden, waardoor er een stukje van je tenen te zien is. Dit is niet erg, mits je tenen er niet uit zien als rollades.

5. Ga voor de felle kleuren. 
Op dit moment zijn pumps in allerlei felle kleuren in de mode. Blijf dus niet alleen bij het veilige zwart, omdat dat bij alles past. Durf contrasterende kleuren bij elkaar aan te trekken, want niet alles hoeft perse bij elkaar te matchen. Let wel op de kleurtoon, de kleuren moeten qua tint wel bij elkaar passen.

6. Plateau all the way.
Koop het liefst pumps met een plateauzool, aangezien je dan bijna een centimeter van de hoogte van de hak bijsnoept. Daarnaast zitten pumps met een plateau vaak lekkerder, want ze dempen je stappen. Hierdoor krijg je minder snel een branderig gevoel onder de bal van je voet.

7. Leren schoenen lopen uit!
Let er op dat leren pumps nog uitlopen. Koop ze het liefst strak aan. Het moet geen pijn doen, maar je mag best voelen dat je een schoen aan hebt. Omdat een pump – in tegenstelling tot een laars of veterschoen – niet helemaal om je voet heen zit,  bestaat de kans dat je hem zult verliezen. Als je de pump eenmaal hebt uitgelopen, kun je altijd nog een voorvoetzooltje erin leggen.

8. Koop suède strak aan.
Het strak aan kopen van pumps is helemaal belangrijk bij suède, aangezien suède vaak meer uitloopt dan gewoon leer. Suède is de binnenkant van het leer dat is opgeruwd, waardoor het dunner is en dus meer uitzet. Vaak loopt suède bijna een maat uit.

9. Pumps zitten in het begin nooit lekker, onthoud dit.
Om het uitlopen van pumps te vergemakkelijken kun je er houten schoenspanners in zetten. Deze zijn vaak voor niet meer dan vijftien euro te koop bij de betere schoenenwinkel zoals Van Dalen, Manfield of de Bitter. Houten schoenspanners zijn beter dan de plastic variant, omdat het hout meteen het vocht uit het leer absorbeert. Je verliest namelijk ongeveer een borrelglaasje vocht per dag!

10. Schoenmaker en zijn leest. 
Een andere manier om het uitlopen van je pumps te vergemakkelijken is om ze bij de schoenmaker langs te brengen, zodat hij ze een nachtje op de leest kan zetten. Dit is een groot apparaat waar de schoen op wordt gezet en dat druk op het leer zet. Leer is, net zoals je eigen huid, zeer elastisch en kan dit prima hebben. Het enige risico eraan is, is dat de schoen net te groot kan worden. Dus een houten schoenspanner erin zetten is een iets minder rigoureuze oplossing.

Hopelijk kunnen deze tips je de volgende keer helpen bij de aanschaf van je pumps. De allerbelangrijkste tip die er echter is: koop wat je mooi vindt! Wees daarnaast aardig voor de verkoop(st)er, want vaak weten ze wel degelijk waar ze het over hebben en luister niet te veel naar je vriendinnen.