Leven

Nederland gruwelt van BNN-graaiers

06-07-2012 12:53

ik graai dus ik besta

Adam Smith, de grootste econoom uit de geschiedenis, had er in zijn Wealth of Nations al begrip voor dat bekende danseressen, acteurs en operazangers ‘excessief’ meer verdienden dan een gemiddelde kantoorklerk, aangezien deze publiekspelers de meest afgrijselijke verwensingen van het volk moesten trotseren.

Volgens de Schotse verlichtingsdenker moest je dus niet te snel oordelen over het hoge salaris van publieke figuur, want het afbreuk-risico van deze personality-ondernemers is groter dan gemiddeld.

Tegenwoordig zijn voetballers, popmuzikanten en presentatoren de publieke grootverdieners, waar Smith al over schreef. Vraag nu: mogen publiek betaalde presentatoren  méér verdienen dan de premier? Volkskrant.nl deed een  onderzoekje en vroeg de lezers welke beeldbuis-BN-er een salaris mag toucheren boven de Balkenende-norm (180.000 euro per jaar).

De uitslag is niet verrassend en past in de lijn van Adam Smith. Matthijs van Nieuwkerk mag meer verdienen dan de bewoner in het Torentje, vinden de Volkskrant-lezers. Ook voor Antoinette Hertsenberg  is het internetpanel mild. Ze wordt gezien als bovengemiddeld talentvol (Radar is populair en soms controversieel) en mag dus meer op d’r loonstrookje gestort krijgen dan drs. M. Rutte.

Matthijs en Antoinette scoren respectievelijk 38% en 10% van de stemmen in het onderzoekje. Op plek drie staat Jeroen Pauw met 9%.

Wat ook opvalt is de zeer beperkte aanhang van de drie BNN-grootverdieners Coen Swijnenberg, Sander Lantinga en Patrick Lodiers. Ze verwerven elk slechts 1% van de stemmen (meting hedenochtend).

Tja. Patrick Lodiers lag al eens op de graaigril omdat hij uit drie publieke potjes betaald kreeg en per jaar 3,5 ton opstreek voor een paar programma’s die niet megagoed scoorden. Daar kwam nog bij dat deze tv-ambtenaar ook nog eens wilde meedelen met de opbrengsten uit de DVD verkopen van een commerciële Lama-theatertour.

Swijnenberg en Latinga zijn dj’s die voor 3FM muziekjes instarten op kosten van de staat. Soms bellen ze een gast, die ze dan half voorbereid een beetje lacherig uithoren.

Prima vermaak verder, maar beloon dat een beetje naar waarde graag. De BNN-muziekinstarters zijn lieve jongens, maar geen types waar je een hekel aan krijgt of die zelf iets onthullen. Wie veel wil verdienen moet scoren en zichzelf gehaat durven maken, zoals Smith dat beschreef.

De Volkskrant lezers verwoorden wat iedereen allang vindt: BNN doet rebels, maar is überburgelijk. Het wordt tijd om dat te gaan belonen

….met een kleinburgerlijk salaris.