Cinema Egzotik, de maandelijkse must-see voor de echte filmliefhebber

23-07-2012 09:56


Iedere maand organiseren Martin Koolhoven en Ronald Simons Cinema Egzotik in EYE. Ze verzinnen samen een thema en kiezen daarna beide één film die daar op aansluit. Deze maand was het thema The Night Of The Kidnapping, twee bij het grote publiek minder bekende films werden vertoond: A Perfect World (Clint Eastswood) en Raising Arizona ( Joel Coen).

Het ontstaan van Cinema Egzotik
Koolhoven en Simons hebben een grote voorliefde voor de genrefilm en vinden dat deze niet genoeg gewaardeerd wordt in Nederland. Ze ontmoetten elkaar via internet en wisselden elkaar vanaf toen af met filmavonden in het oude filmacademiegebouw op de Overtoom. Na een tijdje werd het mogelijk de filmavonden in De Balie te houden, dit was de officiële start van Cinema Egzotik. Sinds kort worden de avonden in EYE gehouden. Je zou kunnen zeggen dat Koolhoven en Simons er op uit zijn de genrefilm op de kaart te zetten in Nederland.

Koolhoven: “We willen graag films zien die een beetje vergeten, ondergewaardeerd, of simpelweg nooit bekend genoeg zijn geworden. Onze missie is dat de genrefilm serieus genomen wordt.”

A Perfect World
De avond wordt afgetrapt door Koolhoven die op hilarische wijze de carrière van Clint Eastwood beschrijft. Na een paar trailers is het daarna tijd voor de film. A Perfect World(1993) een minder bekende film, van zoals gezegd, Clint Eastwood. Het verhaal draait om Robert ‘Butch’ Haynes. Een ontsnapte gevangene die een jongetje gijzelt om aan de politie te ontkomen. Tijdens de vlucht ontwikkelen ze een soort vader-zoon relatie die geweldig in beeld gebracht wordt. Haynes wordt gespeeld door Kevin Costner in veruit de beste rol uit zijn carrière, ook Eastwood is als vanouds als de Texas Ranger die Haynes moet inrekenen.

Raising Arzona
De tweede film is het hilarische Raising Arizona(1987). Volgens Simons is deze hysterische achtbaan de beste film van de Coen broertjes. Nicolas Cage is H.I. McDunnough een allerminst succesvolle overvaller van supermarkten. Om in de babywens van zijn vrouw te voorzien steelt hij een baby. Dit is het startschot van een grote hoeveelheid grappige situaties die elkaar in hoog tempo opvolgen. Cage is in topvorm met overigens ook het beste kapsel wat hij ooit in een rol heeft gehad.

Voor wie is Cinema Egzotik?
Cinema Egzotik is een geweldig initiatief dat zowel de verstokte filmliefhebber als zelfs de normale bioscoopganger kan bekoren. Koolhoven en Simons scheppen door de leuke inleidingen, trailers en originele prints een unieke sfeer die Cinema Egzotik tot een ervaring maken die je moet meemaken.

Volgende maand is het thema A Night on Mars waarbij de klassiekers Totall Recall(70mm) en Mars Attacks vertoond zullen worden, kortom weer genoeg te genieten.