The Expendables 2: ze zijn terug, en hoe!

16-08-2012 09:02

Twee jaar na de eerste film zijn de Expendables terug op het witte doek en dat mogen we weten ook. Vanaf de openingsscène is The Expendables 2 een rollercoaster van over de top actie afgewisseld met hilarische dialogen. Waar in het eerste deel zowel de actie als humor licht tegenviel lost deel 2 de hooggespannen verwachtingen compleet in. Dit maakt The Expendables 2 zonder enige twijfel de must-see actieknaller van deze zomer.

Verhaal ondergeschikt
Het verhaal is erg simpel want dat is, zoals verwacht, enkel de kapstok waaraan de vele explosies en hilarische oneliners opgehangen kunnen worden. Mr. Church (Bruce Willis) een schimmige CIA agent vraagt de Expendables, een groep huurlingen onder leiding van Sylvester Stallone, een op het eerste gezicht makkelijke klus uit te voeren. Ze lopen echter in een nederlaag en één van hun leden wordt vermoord, hierna zweert Stallone wraak en gaan ze op jacht naar de moordenaar.

Comeback van de classics
Het grootste pluspunt van deze film is de terugkeer van Arnold Schwarzenegger en Chuck Norris. Beiden hebben een grote fanbase dankzij hun filmoptredens in vooral de jaren 80 en 90, voor een groot deel van de doelgroep is The Expendables 2 daarom ook vooral jeugdsentiment. Voor Schwarzenegger is dit na zijn politiek carrière de reboot van zijn filmcarrière die het komende jaar weer echt van start gaat met een paar actiefilms. Norris is voor de jongere generatie meer bekend als internet meme dan als actieheld maar steelt de show als de coole Lone Wolfe door in zijn eentje een heel peloton bad guys uit te roeien.

Iedere acteur in deze film heeft zijn eigen kwaliteiten en grappige momenten, de wisselwerking tussen de verschillende karakters houdt de film levendig en interessant. De verschillende oneliners die de acteurs gebruiken zal menig actieliefhebber bekend voorkomen. De enige die hier niet in mee kan delen is Randy Couture die door zijn relatieve onbekendheid en kleine rolletje een beetje wegvalt tussen de oude rotten. Jean-Claude Van Damme is erg goed als nare superschurk met de meest creatieve naam ooit, Jean Vilain. Hoogtepunt van zijn optreden is een gevecht met Stallone waar hij laat zien nog steeds met de grote jongens mee te kunnen.

The Expendables 2 is, zoals beloofd, een uitstekend actiespektakel waar vele oude actiehelden opnieuw van het witte doek knallen. Meer dan in deel 1 is er een goede balans tussen actie en humor waardoor de film niet gaat vervelen. Sylvester Stallone die zelf meegeschreven heeft aan het script heeft al laten weten dat dit zeker niet het laatste optreden van The Expendables is. Het is dan ook nu al uitkijken naar deel 3!