Boer zoekt vrouw: Als je nu niet kijkt ben je een homofiel

24-09-2012 09:45

Wat is toch de truc van Yvon? Hoe doet ze het toch ieder jaar weer opnieuw? Gisteren keken ruim viermiljoen mensen naar Yvon en haar boeren. Dit is ruim een miljoen meer dan drie weken geleden. Een kwart van de Nederlandse bevolking zat gisteravond om tien voor half negen gekluisterd aan de buis, kijkend naar… tja, naar wat eigenlijk? Wat maakte gister nou zó speciaal dat één op de vier Nederlanders het heeft gekeken?

Niks speciaals
Wat de aflevering van gisteren zo speciaal maakte was helemaal niks eigenlijk. Geen spanning en sensatie maar gewoon met z’n allen de stallen van boerin Henrieke bekijken waarna haar bezoek hard aan het werk werd gezet. Geen heftige liefdesverklaringen maar preutsheid op de boerderij van boer Henk die absoluut niet met zijn dames in een kamer wenste te slapen. En de aflevering van gister bood al helemaal geen diepgaande gesprekken. Bij alle drie de boeren hebben we drie keer kunnen horen dat iedereen de weg naar de boederdij gelukkig in een keer had gevonden. In veel gevallen hield het gesprek daarna ook wel weer op.

En hoewel we het er met z’n allen over eens zijn dat Boer zoekt vrouw eigenlijk niet méér te bieden heeft dan ieder jaar precies dezelfde programma invulling, dezelfde onhandigheden en simpele gesprekken, scoort het programma beter en beter. Ik denk dat zelfs John de Mol zichzelf achter de oren krabt. Hij haalt ruim driemiljoen kijkers op primetime vrijdagavond met zijn over gehypte talentenjacht The Voice.

Boer zoekt vrouw is een hype
Zou het misschien kunnen dat we Boer zoekt vrouw kijken om mee te kunnen doen met de hype? Dat je vanochtend niet mee kunt praten over boer Aad, die zijn hele huis in de verbouwing heeft gezet omdat er drie dames kwamen logeren. En dat, naast het feit dat dit een beetje luguber en behoorlijk overdreven is, zijn huis er nog steeds uitzag als een rouwcentrum. Ook zijn drie vrouwen deelden dit gevoel. Er was volgens hen namelijk duidelijk te zien dat er nog niet was ‘geleefd’ in dit huis.

Maar je wil natuurlijk ook tijdens de lunch kunnen meepraten over Bert. Stille Bert uit Twente, die zelfs als hij wel praat niet te verstaan is. Bert die de stallen van Henrieke eigenlijk helemaal niks vindt, maar hier niets van zegt omdat hij dan zijn eigen ramen ingooit. Deze dingen moet je weten als je maandagochtend op je werk verschijnt, anders doe je niet mee. Maandag is immers de dag van de meningen over Boer zoekt vrouw. Dan moet je kunnen zeggen dat Willem drie typische Arjan Ederveens heeft uitgekozen voor zijn logeerweek waardoor er en Theo en Thea achtig sfeertje hing op zijn boerderij.

Op naar de vijfmiljoen
We twitteren er op los, facebook staat er vol mee, en het zal mij niet verbazen als de Boer zoekt vrouw app al een miljoen keer is gedownload. Het gaat er namelijk helemaal niet om of je het nou leuk vindt of niet. Het gaat erom dat je erbij hoort. Dat je een mening erover kunt vormen. Maar hoe dan ook, Yvon heeft ook dit jaar weer een trend neergezet. Dat zij het weer heeft geflikt meer kijkcijfers te halen dan het NOS journaal. En waarom wij het met zijn allen nou zo veel belangrijker vinden om mee te kunnen praten over Boer zoekt vrouw in plaats van over de de echte problemen in de wereld? Misschien is het toch de Hollandse kneuterigheid die ons trekt. Op naar de vijfmiljoen Yvon!