Studentenverenigingen nog altijd in trek

04-10-2012 13:54

Het aantal studenten dat zich aansluit bij een studentenvereniging is stabiel gebleven in het collegejaar 2012-2013. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), het koepelorgaan van studentenverenigingen. De LKvV is verheugd dat studenten de meerwaarde blijven inzien van een bredere academische ontwikkeling naast hun studie.

Het aantal nieuwe eerstejaars bij studentenverenigingen steeg met een half procent. Dit is vrijwel gelijk met de stijging van het aantal nieuwe studenten dat zich inschreef bij een hogeschool of universiteit. Opvallende stijger in de lijst is Enschede, waar het aantal inschrijvingen bij een studentenvereniging is gestegen met 30%.

Studiebegeleiding
Door alle maatregelen in het Hoger Onderwijs is de aandacht voor studiebegeleiding steeds belangrijker geworden bij de studentenverenigingen. “Juist in tijden van toenemende studiedruk kan een studentenvereniging structuur bieden aan nieuwe studenten” aldus Jan van Boers, voorzitter van de LKvV. Veel verenigingen bieden bijvoorbeeld tentamentrainingen aan of richten een gedeelte van de sociëteit in als studiezaal.

“Studentenverenigingen hebben de functie van een sociaal vangnet en helpen zo de eerstejaars goed te integreren in het studentenleven”.