Boer zoekt vrouw: smerige spelletjes

22-10-2012 12:37

Een verrassende aflevering gisteren. Maar wellicht zijn we gewoon sneller tevreden dit seizoen met de kleine gebeurtenissen. Mijn voorstel zou zijn om dit seizoen niet meer al te lang te rekken. Yvon is gelukkig al begonnen met het -op gênante wijze- elimineren van kandidaten en afdwingen van liefdesverklaringen. Het einde komt in zicht. Tenenkrommend was het, om de gehele aflevering uit te zitten gisteren. Maar Yvon zal, koste wat kost, de kijker enige sensatie bieden. Al dan niet gênante sensatie.

Gênant
De meest gênante vertoning was op de boerderij van Henrieke. Deze meid, die snakt naar liefde en hunkert naar een beetje rotzooien in de hooibalen, heeft het niet getroffen met haar twee ontzettende Tukkers. Hoe ze het doet, Joost mag het weten, maar zij heeft iets gezien in een van deze nietszeggende stumpers. Daar moest ze dan wel aardig wat moeite voor doen. Met de stoute schoenen aan vroeg ze de heren wat ze nou eigenlijk van haar vinden, want de sfeer is niet echt je van het. En terwijl ze hen dwong haar voor het eerst in de ogen te kijken, hoorde zij dingen die ik schijnbaar niet kon ontcijferen. Ik dacht duidelijk te horen dat Bert geen klik voelde. Hoewel hij dacht dat ‘de ontbrekende klik’ kan groeien door in stilte samen de dag door te brengen, dacht ik toch echt te begrijpen dat hij geen gevoelens voor haar had. Volgens Yvon zit de vork blijkbaar echt anders in de steel. Bert moest, al bijtend op zijn wang, opbiechten wat hij zo leuk vindt aan Henrieke. En misschien blijkt er dan toch nog een romanticus in deze stille man te schuilen, want ‘ze lacht lief’. Dat is een prachtig compliment. En, ‘ze heeft ook een mooie stal’. Dat is ook een soort van compliment.

Allereerst moet er natuurlijk afscheid genomen worden van Rick-Jan. Even lijkt het erop dat hij gaat huilen. Of toch lachen? Maar het blijkt dat hij gewoon zo kijkt. En met een onhandige omhelzing, waarbij hij Henrieke hardhandig op haar rug slaat, vertrekt hij met een peuk in zijn mond alsof het hem eigenlijk niks uitmaakt. Althans, zijn blik zal hem nooit verraden.

Exotische witlof
Het gaat bij de rest van de boeren heel anders. Zo zoekt de een uit wie het beste is in het uitvoeren van zijn favoriete hobby, terwijl de ander alleen maar praktische zaken tegen elkaar afweegt. Kiezen tussen twee vrouwen is namelijk best moeilijk als je niet naar je gevoel luistert, en op hele andere zaken afgaat. Martin lijkt een soort keuringsdienst van waren onderzoekje te hebben gestart. Bij wie ruikt het eten het lekkerst, wie kan het beste met mijn kinderen omgaan, bij wie staat het eten gegarandeerd om 18.00 uur op tafel? Bij al deze afwegingen luistert hij niet één keer naar zijn gevoel. Je weet wel Martin, je onderbuik kriebels, die je vertellen welke vrouw je gelukkig gaat maken, zelfs als ze niet zo goed blijkt te kunnen koken of als ze je exotisch voedsel voorschotelt zoals witlof. Dat noem je liefde. Voor de praktische zaken kun je ook een werkster in dienst nemen.

Smerige spelletjes
Aad en Willem spelen daarentegen hele smerige spelletjes. Terwijl Willem loopt ‘aan te raken’ met Jurjen staat Aad te kleffen met Jeannet achter de kas. Fijn dat er eindelijk eens iets gebeurt natuurlijk, maar Klaas en Linda hebben geen idee van deze liefdespraktijken. Wellicht moeten we er bij Willem niet zo zwaar aan tillen, hij is er nog niet uit. Misschien is hij volgende week aan het ‘voelen’ of Klaas hem beter past. Aad daarentegen, houdt wel van een spelletje. En Aad wil altijd winnen. Hij weet zijn hele plannetje weer tactisch uit te voeren. Terwijl Linda hem vorige week nog vroeg om eerlijk te zijn zodra hij weet welke vrouw het gaat worden, loog hij gisteren recht in haar gezicht. Nadat hij Linda heeft verteld dat het een moeilijke keuze gaat worden staat hij tien minuten later te zoenen met Jeannet achter de kas.

1100 Vrouwen
De enige die totaal geen moeite doet om zijn vrouwen te voorzien van aandacht is Henk. Deze saaie, nietszeggende jongen, die nog dagelijks de soep met ballen van zijn moeder wegslurpt, heeft 1100 brieven gekregen. Deze jongen, die nooit eens iets romantisch doet, die geen toenadering zoekt en volledig in het midden laat of hij de meiden op zijn boerderij eigenlijk wel aantrekkelijk vindt, heeft 1100 vrouwen in Nederland aan zijn voeten liggen. Degene die mij uit kan leggen hoe dit mogelijk is nodig ik uit dat te doen. Na al die weken kijken begrijp ik er namelijk steeds minder van.

Met al deze ontwikkelingen vraag ik me meer en meer af hoeveel relaties daadwerkelijk stand gaan houden dit seizoen. Met nog drie keuze momenten te gaan met boeren die totaal geen idee hebben wie te kiezen mogen we wellicht nog een gênante aflevering uitzitten volgende week. Er is één ding waar ik in ieder geval naar uitkijk: de tranen van Henk. Die gaan namelijk vloeien, let maar op.