De kunst van Maleisië

05-02-2013 15:00

Aan de rand van de rivier, in het centrum van Kuala Lumpur staan grote muren vol met graffiti. Teksten als start fresh en I love colour zijn in felle kleuren op de muur geschilderd, waarbij grote tekeningen als onderschrift dienen. Graffiti is een kunstvorm die in de jaren 90 naar Maleisië is gekomen, maar werd daar in het begin niet geaccepteerd. De Maleisiërs zagen het als lelijk en vonden de makers vandalen. Toch deelt niet iedereen deze mening. Grace Chen, een kordate vrouw van rond de 30, fotograaf en schijfster van artikelen over graffiti, legt mij uit wat zo mooi is aan deze unieke vorm van kunst.

CIMG0052

De muur als canvas

‘Graffiti’, zo verteld Grace Chen, ‘gaat vooral over jezelf uiten.’ Jongeren in Kuala Lumpur wilden vanaf de jaren 90 ook hun mening verkondigen aan de wereld en aan de mensen om zich heen. Omdat canvas te duur was en ze de lege muren om zich heen zagen, schilderden ze daar door middel van stencils hun eerste tekeningen op. Stencils zijn uitgesneden vormen, letters of tekeningen op papier die door middel van inkt op de muur worden gedrukt. Dit werd later uitgebreid met spuitbussen waarmee de kunstenaars nog veel meer op de muur konden tekenen.

CIMG0044

‘Graffiti is niet zomaar kunst, het heeft vaak een sociale betekenis en brengt een mening naar voren.’ Niet iedereen deelt deze mening, maar dat hoeft ook niet om het mooi te vinden aldus Grace Chen. Als men de “artistieke waarde” van het kunstwerk maar ziet. Je moet open minded zijn wil je open staan voor graffiti.

Niet zonder betekenis

Ook Rat Heist, een pseudoniem, maakt deel uit van de graffitwereld en is zelf graffitiartiest. Volgens hem is graffiti zo mooi omdat het niet zonder betekenis kan worden geschilderd. ‘Alles schilder je met een doel, zeker op de muren in de stad.’ Het is namelijk in principe verboden en dus maak je al een politiek statement door graffiti te maken. De reden waarom Rat Heist graffiti maakt is niet alleen om mensen aan het lachen maken. ‘Ik wil gewoon mensen bereiken en of dat nou is uit woede of vreugde, dat maakt niet uit, als de boodschap maar duidelijk overkomt.’

CIMG0045

Meerwaarde

Hoewel de regering graffiti eerst niet toestond, kwam er een doorbraak in 2000. De regering zag de waarde in van graffiti en organiseert nu met de artiesten evenementen en voorlichtingen over graffiti. Grace Chen vertelt dat graffiti artiesten voorlichting geven over tienerzwangerschappen door middel van kunst. Ook worden er cursussen georganiseerd om jongeren op het rechte pad te houden. Graffiti is dus niet alleen maar vandalen met spuitbussen, maar heeft een veel diepere betekenis die veel verder gaat dan kunst. Dat maakt het zo mooi.

CIMG0057

Foto’s: Caroline Recter

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van het Beyond (Y)our World-project van LokaalMondiaal, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.