Media & TV

NVJ veroordeelt optreden burgemeester Jorritsma (VVD)

15-02-2013 09:24

MET UPDATES – De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) gaat burgemeester Annemarie Jorritsma (VVD) van Almere een brief sturen om te klagen over hoe zij omgaat met medewerkers van Pownews. De NVJ laat in een verklaring weten ‘het feit dat een openbaar ambtsdrager als Jorritsma een specifieke omroep of journalist de toegang weigert bij een openbaar of voor de pers toegankelijke persconferentie’ te veroordelen.

Persoonlijke vendetta

De NVJ zegt zich ‘te herkennen’ in de vragen die de raadsfractie van de PVV over de kwestie heeft gesteld. Volgens PVV-raadslid Toon van Dijk vecht Jorritsma een ‘persoonlijke vendetta’ uit met het nieuwsprogramma van omroep Powned, ‘ten koste van de persvrijheid en vrije nieuwsgaring’.

Gedrag Jorritsma ongrondwettelijk

Het selectief weigeren van media bij openbare gelegenheden is in strijd met het grondrecht op vrije meningsuiting, zoals verwoord in de grondwet en internationale verdragen, volgens de NVJ. “Het is nog zorgelijker dat zij in een interview bij Omroep Flevoland aankondigt dat dit niet een eenmalige misser betreft, maar dat ze dit beleid ook in de toekomst zal voortzetten”, schrijft de vakbond verder.

Update 11.47 – Het College van B&W van Almere heeft de raadsvragen van de PVV beantwoord. Wat blijkt? Annemarie Jorritsma kan in de toekomst kijken! “De verslaggevers van Pownews hadden in onze beleving andere intenties dan verslag te doen van de bijeenkomst. Daarom is hen, ook al vooraf, te kennen gegeven dat ze hier niet welkom waren. (-) De persvrijheid is nooit onderwerp van discussie geweest, het ging om de vermoedelijke intenties van de verslaggevers in kwestie.” (PDF)

Minority Report, iemand?

Update 14.15 uur – Jorritsma heeft vanmorgen een e-mail gestuurd aan de NVJ, de NVJ heeft daar zojuist op gereageerd. Beiden leest u hier onder.

Mail Jorritsma

Amsterdam, 15 februari 2013

Geachte mevrouw Jorritsma,

Hierbij willen wij onze onvrede uiten over het weigeren van journalisten van Omroep Powned bij de persconferentie, die maandag 11 februari op uw gemeentehuis werd gehouden. De NVJ veroordeelt het feit dat u als openbaar ambtsdrager een specifieke omroep of journalist de toegang weigert bij een openbaar of voor de pers toegankelijke persconferentie. Het selectief weigeren van media bij openbare gelegenheden is in strijd met het grondrecht op vrije nieuwsgaring, zoals verwoord in de grondwet en internationale verdragen.

Daarbij vinden wij het uiterst zorgelijk dat u in een interview bij Omroep Flevoland aankondigt dat u ook in toekomstige gevallen voornemens bent een dergelijke selectie van media bij persconferenties te gaan doen.

Wij erkennen uiteraard dat het uw goed recht is om aan een individuele journalist al dan niet een interview toe te staan. Ook achten wij het volstrekt logisch dat journalisten, die aanwezig zijn bij een persconferentie zich ordentelijk dienen te gedragen.

Het op voorhand weigeren van een journalist van een bepaald medium is echter volstrekt onaanvaardbaar.

Uit uw mail van hedenmorgen begrijp ik dat u graag uw kant van de zaak aan ons duidelijk wilt maken, zodat we een evenwichtiger beeld van dit voorval kunnen krijgen. Wij gaan graag op die uitnodiging in en zijn gaarne bereid op korte termijn met u over deze kwestie verder van gedachten te wisselen. Uw commentaar in de video van Omroep Flevoland was echter helder, – en in onze ogen zodanig in strijd met de uitgangspunten van openbaar bestuur – dat wij geen aanleiding zagen om u persoonlijk te bellen, alvorens commentaar op deze zaak te geven.

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur,

Hella Liefting
Voorzitter

Thomas Bruning
Algemeen Secretaris