Museumroof wordt moeilijker

18-02-2013 14:00

Mocht je graag nog die leuke Matisse willen voor op het toilet of een mooie Monstrans voor op de vensterbank, houd er dan rekening mee dat het niet voor lange duur zal zijn. De veiligheid in musea wordt binnenkort internationaal streng aangepakt. In Londen startte afgelopen week het initiatief van een groot cultureel netwerk dat elkaar binnen 20 minuten kan waarschuwen.

Direct contact

Nu ook Groot-Brittannië is opgeschrikt door een recente diefstal uit het Tate Museum, worden de handen ineen geslagen. Een nieuwe nationale organisatie werd opgezet voor musea en galerieën om hun ervaringen van crimineel gedrag met de politie en met elkaar te delen. De organisatie, genaamd National Museum Security Group, werd vorig jaar opgericht en heeft inmiddels meer dan 800 deelnemende partijen. Vorige week kwam de groep voor het eerst bijeen, met meer dan 70 afgevaardigden. Zij deelden ervaringen en discussieerden over de scherpere aanpak van de veiligheid.

Het culturele netwerk staat nu in direct contact met elkaar en met de politie. De foto van een verdachte kan daarmee razendsnel iedereen bereiken.

Over de grens

Ook de roof van zeven werken, waaronder Picasso, Monet en Matisse uit de Kunsthal in Rotterdam kreeg de aandacht van de organisatie. Kunstcriminelen laten zich vaak niet belemmeren door grenzen. De samenwerking is daarom van internationaal belang.