Pinkpop: party like it’s 2007

21-02-2013 12:00

Gisteren was het weer zo ver: met veel bombarie werd de line-up van Pinkpop bekend gemaakt. Een paar dagen geleden maakte de inmiddels AOW-gerechtigde Pinkpop-baas Jan Smeets bekend dat de line-up toch wel weer verschrikkelijk goed was; gisteren bleek dat het vooral een feest van nostalgie wordt voor de jonge twintiger.

Pinkpop zal dit jaar geheadlined worden door The Killers, Kings of Leon en Green Day. Andere grote namen op de poster zijn Queens of the Stone Age, 30 Seconds to Mars, The Script, Ben Howard en Passenger.

Ouden doosch

Een feest van nostalgie voor de twintiger, dat is wat Pinkpop 2013 is. De twintiger, die zich een paar jaar geleden nog openlijk afvroeg of we nu mensen of dansers waren. De twintiger die zich de laatste hitsingle van Kings of Leon – die we ook vooral door Laura Jansen nog kennen – nog bewust heeft meegemaakt. De twintiger die voor zijn twaalfde verjaardag nog een cd van Green Day kreeg, die de broer van een vriend voor hem had gebrand.

Ook jonge twintiger die in zijn tienerjaren iets te lang zwart geverfd haar had en een scheermes op zak, komt aan zijn trekken. 30 Seconds to Mars, Jimmy Eat World, Paramore: het is een hele generatie aan emopop die Jan Smeets het podium op trekt.

2007

Het is wellicht geen rare keuze van Jan Smeets. Liedjes uit den ouden doosch doen het immers altijd goed op beurzen, braderieën en op Omroep MAX. Die tieners van toen worden ook oud, moet de Limburger gedacht hebben toen, terwijl hij de hitlijsten van 2007 er weer eens bijpakte. Toen kochten ze hun Pinkpop-kaartje van hun krantenwijk, nu van hun stufi of hun eerste baan. Eurotekens in de ogen.

Naast die nostalgie is er eigenlijk vrij weinig. Passenger, ja, Let Her Go is leuk als je verliefd bent, en Ben Howard maakt ook leuke liedjes, maar zij staan eigenlijk op elk festival. Dit geldt ook voor rockbands als Queens of the Stone Age en The Gaslight Anthem,  die elke zomer elk podium in Europa wel hebben gezien. Opvulling, eigenlijk. Best tof, maar voor niemand een argument om juist voor Pinkpop te kiezen.

Vorig jaar verkocht Pinkpop glansrijk uit. Toen stond niet nostalgie voor de twintigers, maar voor veertigers centraal. Bruce Springsteen, The Cure, The Specials, dat werk. Een schot in de roos, want voor veertigers zijn er weinig alternatieven. Voor twintigers ligt dat echter anders: Lowlands verkocht weer razend snel uit, het nieuwe grote festival Best Kept Secret is tientallen euro’s goedkoper en over de grens liggen Rock Werchter, Dour en Sziget.

Smeets, ik wens je veel succes met de kaartverkoop. Ik heb er een hard hoofd in.

Willem de Gelder vindt Limburg eigenlijk sowieso te ver weg.