Oscars uitgedeeld in Hollywood

25-02-2013 07:44

De Oscars, de meest prestigieuze awardshow in de filmwereld, werden vannacht uitgedeeld in het Dolby Theater in Los Angeles. Life of Pi was de grote winnaar, de film ontving in totaal vier onderscheidingen. Les Miserables en Argo sleepten beide drie Academy Awards in de wacht. Django Unchained, Lincoln en Skyfall kregen twee Oscars uitgereikt. Een weinig verrassende eindstand, met een paar hoogetepunten.

ANP-1000_22596460

Argo
Niet al te verrassend was dat Argo de Oscar voor beste film mee naar huis nam. Wie de bookies en voorspellingen in de gaten heeft gehouden had dit al zien aankomen. Het feit dat de regisseur van de “beste film”, Ben Affleck, niet was genomineerd voor de titel van beste regisseur is nog steeds apart. Het feit dat Affleck niet werd erkend als de “mastermind” achter Argo wordt nog steeds gezien als een ‘snub’van de Acedemy Awards. Daarbij gebeurt het ook zelden dat de winnaar in de categorie Beste Film zo weinig beeldjes mee naar huis kan nemen. De Oscar voor Beste Film werd via een videoverbinding uitgereikt door Michelle Obama.

ANP-1000_22596846

Beste acteur en actrice
Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook) wint de award voor Beste Actrice. Bij het in ontvangst nemen van het beeldje viel ze tijdens het beklimmen van het podium over haar jurk. Een indrukwekkende speech, zoals Natalie Portman vorig jaar, geeft ze om deze reden misschien niet. Mocht je het meest awkward moment in Lawrence haar leven willen terug zien, dat kan! Op de rode loper vraagt een journalist aan Lawrence of ze niet bang is om te vroeg te ‘pieken’. De immer charmante actrice riep bij wijze van antwoord verschrikt uit: “Ja, nu wel!”. Daniel Day-Lewis wint de Academy Award voor zijn hoofdrol in Lincoln, de film over het leven van de gelijknamige Amerikaanse president. Dit was de derde Oscar voor Day-Lewis, die al beeldjes op de schouw heeft staan uit 1989, voor zijn aandeel in My Left Foot, en uit 2007 voor There Will Be Blood.

ANP-1000_22595533

Adele & onbekend persoon
De zangeres neemt het beeldje voor beste nummer (“Skyfall”) met haar gebruikelijke charme in ontvangst. Ook de winst van Adele was eigenlijk al een gegeven, maar Adele zelf lijkt er toch nog (na een zeer succesvol seizoen) van onder de indruk. Adele bedankt haar man met een ‘i love you baby’ en geeft ook nog even (maar dan ook heel even) haar mede-winnaar de mogelijkheid om iets te zeggen. Met haar won ook Paul Epworth het beeldje, hij produceerde het nummer.

Quentin Tarantino en Ang Lee
De film Life of Pi wint met de bekroning van Ang Lee als beste regisseur haar vierde Oscar. Een voor de Oscars bescheiden aantal, maar Ang Lee lijkt toch een heel gelukkig man wanneer hij de filmgoden bedankt. Quintin Tarantino neemt de award in ontvangst voor het beste originele scenario voor Django Unchained. Wederom een controversiële kwestie: net als Affleck werd ook Tarantino geen “best director” nominatie gegund.

ANP-1000_22595646

Anne Hathaway en Christoph Waltz
Les misèrables heeft indruk gemaakt in Hollywood. En dan met name de zangtalenten van Anne Hathaway, die zo’n 20 kilo afviel voor haar bijrol in de film. Hathaway won dan ook de titel “beste vrouwelijke bijrol”. Velen hadden hierop gehoopt; er werd zelfs een clip over opgenomen. Christoph Waltz nam zijn tweede Academy Award voor “beste mannelijke bijrol” mee naar huis, ditmaal voor zijn rol in Django Unchained. Waltz speelde eerder in een Tarantino; voor Inglorious Basterds nam hij ook een beeldje in ontvangst.

En de andere awards gaan naar..
Zoals ieder jaar het geval is was de Oscar ceremonie een lange zit. De spanning zat er ook dit jaar weer goed in, en als vanzelfsprekend werden de eerste drie uur prijzen uitgereikt waar enkel incrowd Hollywood op zit te wachten. Zo won Amour de Oscar voor Beste Buitenlandse Film en Searching for Sugar Man de Beste Documentaire. De Beste Korte Documentaire (jazeker!) was Innocente. De Beste Korte Animatiefilm was Paperman en de beste Lange Animatiefilm ging naar Brave, een film van Disney. Life of Pi won zijn eerste award van de avond met de Beste Cinematografie.