Chateau Courtisane, Chardonnay vintage 2013

01-03-2013 16:00

Chardonnay; ook wel de sloerie van de druivenfamilie. Wij vragen, zij wordt gedraaid dan wel geperst. Deze koningin onder de witte wijnen groeit overal ter wereld. Frankrijk, off course, maar ook in Oostenrijk, Chili, Australië en Uruguay transformeert deze druif en schikt zij zich aan het aangeboden klimaat en bodem.

Maar wie zijn nou de mensen die deze Olympische zwembaden vol Chardonnay wegwerken? Het begin van een eindeloze lijst mensen die ik regelmatig tegenkom..

De Bourgogne/Chablis drinker

Welgestelde man op leeftijd die ergens in de Middeleeuwen heeft gelezen dat Chablis altijd goed is. Hij houdt daar aan vast. Altijd. Deze parapludrager voldoet aan het volgende signalement; Een hoed en een lange regenjas. Daaronder de welbekende rode broek. Hij heeft eventueel een krant of pijp bij zich. Dit Youp van ’t Hek type gaat al jaren naar dezelfde kroegen en restaurants, die hij etablissementen of tentjes noemt. Hij kent je bij je voornaam en vraagt om een Chablistje of witte Bourgogne. Heeft vaak geen idee dat de Chablis Bourgogne is. Of erger; Dat het allebei Chardonnay betreft.

Chardonnay-meisje

Dit Chardonnay-meisje is al een tijdje geen meisje meer. Al een jaar of 20 niet meer. Toch laat ze zich graag meisje noemen. Vindt ze ‘lekker gek’. Deze dame gaat ‘lekker dansen’ in de hotspots van vorige zomer, waar ze zich begeeft in een cluster met andere ‘meisjes’ die gezamenlijk naar het toilet gaan. Deze zelfbenoemde milf drinkt wat haar maar wordt aangeboden, maar wel met veel, heel veel ijs. Als ze zelf moeten bestellen gaat ze steevast voor Chardonnay. In alle soorten en maten. Eten doet ze niet of in halve porties, want ze is altijd aan de lijn. De rekening aan het eind van de avond is altijd te hoog, dat kan aan de alimentatie liggen, of aan het feit dat ze weigert een leesbril te dragen.

De snelle jongen

De snelle jongen herken je aan de jonge-makelaars-look. Vaak met de Ray Ban in het iets te lange haar. Zijn natuurlijke habitat is een gesjeesde wijnbar. Of hip terras. Hij heeft de neiging om zijn bestelling naar de models at work, die bij dit hipster domein horen, te schreeuwen. Zegt te vaak ‘Gast!’. Drinkt standaard nieuwe wereld Chardonnay. Vol en dik met teveel hout. Chileens of Argentijns. Zijn ideale wijnspijs combinatie is een wit buffet op het sanitair.

De beginners

Doodsbang en met ogen als Bambi in de koplampen kijkt deze prille wijndrinker je aan als je ze de wijnkaart probeert te geven. Ook kan het gebeuren dat er juist nu een heel belangrijk telefoontje binnen komt. Hij zet nog liever een been af. Want ‘Ik heb er toch geen verstand van hoor.’ en ‘De huiswijn is toch altijd goed?’ Laat een keer het magische woord vallen en je hebt hun avond gered. Chardonnay! Maakt niet uit waar vandaan of waarom en hoe. Chardonnay, dat ken ik! Wat de boer niet kent dat drinkt ie blijkbaar ook niet.

Voor iedereen dus blijkbaar zijn eigen Chardonnay. Deze courtisane gedijt overal goed.

Laura Lemmers schrijft voor het blog van wijnspijs.nl waar dit stuk ook op verscheen.

Foto: ANP