Lentekriebels in de Ardennen

08-03-2013 15:30

Nog een paar weken wachten en dan is het officieel: de lente. Met het prachtige begin van deze week begon het te borrelen, de lentekriebels komen eraan. Nu kan je een stedentrip boeken, een weekend naar Terschelling of de uithoeken van Zeeland gaan ontdekken. Maar op net drie uur rijden, heb je een prachtig gebied: De Ardennen. De meeste mensen denken nu aan familie-/bedrijfsuitjes waar ze verplicht moeten abseilen, kanoën, mountainbiken of nog erger dit alles in één genaamd canooying.

De Ardennen kan ook anders en dan vooral op de Bourgondische manier: ontspannen met veel eten en drinken.

Intense geuren

In de Belgische Ardennen ligt het kleinste stadje ter wereld: Durbuy. Kronkelwegen met kabbelende beekjes die vanuit het oerbos naar de prachtige stad leiden. Hier staan knibbel, knabbel huisjes en op elke hoek verwacht je Hans en Grietje tegen het lijf te kunnen lopen. Er zijn veel terrasjes waar je heerlijk kan genieten met een lokaal Marckloff- biertje en een stukje huisgemaakte boerenpaté. Genoeg kneuterige B&B’s waar je ‘s ochtends wakker wordt met de geur van gebakken brood en een vrolijke ‘Bonjour’ van de gastvrouw. Volg de rivier de Ourthe die al kolkend in het ruige bos verdwijnt. Maak een kleine wandeling en adem even diep in, dit is natuur. Niet de geur van het dennenboompje dat irritant aan je achteruitkijkspiegel bungelt. Nee, de intense geur van vochtige dennenbomen, mos dat knispert onder je voeten en de ijskoude Ourthe die langs je heen kolkt. Na deze frisse start is het tijd om het andere gedeelte van de Ardennen te ontdekken.

Rijd vanaf het Belgische Durbuy naar het Duitse Monschau, dit is 90km rijden. Heb je tijd genoeg, ontdek dan ook de omgeving rond Durbuy. Onder andere Bomal, Rochefort, La Roche –en-Ardenne en Spa.

uitzicht

Middeleeuwen

Monschau ligt midden in het natuurgebied de Eiffel. Met z’n heuvels, dichte bossen, landhuizen, kastelen en kleine pittoreske dorpjes ben je terug in de riddertijd. Het dorpje Monschau stamt nog uit de middeleeuwen, met de burcht bovenop de berg, kleine vakwerkhuisjes en een watermolen. Zat je in Durbuy nog frans te praten en paté te eten, hier is het typisch Duits. Met Konditoreien op elke hoek, Bratwurst- kraampjes en halve liters bier is het Wilkommen in Monschau!

Typisch Duits

Naast de Konditoreien, zijn er ook typische Duitse restaurants. Met geruite gordijntjes voor de ramen, kleedjes op tafel, de eigenaresse Tina die je bedient. De keuze is reuze als je de menukaart openklapt: twaalf verschillende soorten schnitzels. Bij de aanblik van de kok die de keuken uit komt gelopen met bouwvakkers decolleté, zonder te bukken, lang vettig zwart haar en een bezweet voorhoofd vergaat de honger je toch echt een beetje. Na een weekendje buitenland is het tijd om in de auto stappen en lekker thuis op de bank te eten.

Ach je hebt dan geen spectaculair verhaal over de geweldige outdoor activiteiten in de Ardennen. Maar laten we wel zijn, Hans en Grietje tegenkomen in het oerbos, overnachten in middeleeuwse huisjes, warm brood met Bratwurst eten en halve liters lokaal bier drinken is ook best een spectaculair verhaal.