Weten & Tech

Bits: Recensie – Year Walk

13-03-2013 18:03

IOS-apparaten lenen zich perfect voor spelletjes, maar het gros van de mobiele gamers komt niet verder dan het lanceren van nijdig gevogelte of digitale potjes Scrabble. En dat terwijl er in de App Store genoeg titels te vinden zijn die een diepgaande en verrijkende ervaring bieden. Een perfect voorbeeld is het sfeervolle horrorspel Year Walk van ontwikkelaar Simogo. In dit puzzelspel ga je de Zweedse bossen in om de mysteries van een geheimzinnige traditie te ontrafelen.

yw_screen_01

Een ‘Year Walk’ is een verloren gewaand, folkloristisch gebruik dat zijn oorsprong kent in heidense rituelen van wel duizend jaar oud. Mensen die gingen ‘Year Walken’ (niet te verwarren met Christopher Walken) ondernamen in hun eentje een tocht door de bossen, met als doel mogelijk een kijkje in de toekomst te krijgen. Tijdens deze tocht bestond de kans dat je een ontmoeting had met bovennatuurlijke wezens uit de Zweedse folklore. De ontmoeting met deze creaturen bleek niet zonder gevaar en je kunt op je oud-Zweedse klompen aanvoelen dat dat ook het geval is in dit spel.

De ‘Year Walk’ die je zelf onderneemt bestaat uit het navigeren door de bossen en het oplossen van een aantal puzzels. Deze zitten erg vernuftig in elkaar en ze voelen nooit gekunsteld of vergezocht aan. Er wordt slim gebruik gemaakt van de (beperkte) mogelijkheden die het touchscreen van je Iphone/Ipad heeft en als je logisch nadenkt zullen de meeste puzzels in het spel goed te doen zijn. Houd alleen pen en papier bij de hand, want voor sommige opdrachten moet je aanwijzingen – die niet op dezelfde plek te vinden zijn – met elkaar combineren.

Rijk aan sfeer

yw_screen_03

Year Walk speelt zich af in een stilistisch vormgegeven sneeuwlandschap, waar je doorheen beweegt door met je vinger naar links en rechts over het scherm te vegen. Op bepaalde punten kun je naar boven of beneden navigeren, waardoor je in een ander deel van het landschap terechtkomt. Ondertussen hoor je je eigen voetstappen knerpen in de sneeuw, wat het spel een extra sfeervol tintje geeft. De game is vrij spaarzaam in het geven van aanwijzingen, dus zeker in het begin is het puzzelen en uitzoeken geblazen om erachter te komen wat überhaupt de bedoeling is in het spel. Om dit probleem het hoofd te bieden is er – naast het spel – ook een bijbehorende Year Walk Companion te downloaden in de App Store.

Dit is een soort mini-naslagwerkje waarin je meer kunt lezen over wat nou precies een ‘Year Walk’ is en wat je op zo’n tocht tegen het lijf kunt lopen. Denk hierbij aan een bleek paard dat in een beekje leeft en kleine kinderen uitnodigt om een ritje op zijn rug te maken, uiteraard met fatale gevolgen. Of wat denk je van een ‘Nachtraaf’, een vogel die symbool staat voor ongeluk en de dood?

yw_screen_04

De Year Walk Companion-app verschaft niet alleen extra informatie over de game, het blijkt ook een onmisbare hulp bij het ontrafelen van de diepste mysteries die schuilgaan in het spel. Nadat je de game hebt uitgespeeld blijkt er nog een extra geheim schuil te gaan in de companion, waardoor er een prachtige link wordt gelegd tussen beide apps. Deze laatste onthulling is één van de meest originele die ik de afgelopen jaren in games heb meegemaakt, en laat zien dat IOS-titels zich qua complexiteit en inventiviteit makkelijk kunnen meten met tegenhangers op consoles of PC. Meer vertellen over de link tussen beide apps zou betekenen dat we spoilers moeten geven over het verhaal, en dat zou zonde zijn.

Hey, die naam klinkt bekend

Er is veel aandacht besteed aan de vormgeving van de game, waarbij het ontwerp doet denken aan de impressionistische Duitse cinema, zoals je die misschien kent uit Das Cabinet des Dr. Caligari. Nooit van die film gehoord? Vergelijk het dan maar met games als Limbo en The misadventures of P.B. Winterbottom. Er is spaarzaam gebruik gemaakt van geluidseffecten en ook de muzikale ondersteuning is subtiel. Desondanks zijn beiden zeer effectief; met name de muziek uit Year Walk verdient aanbeveling. Het was dan ook niet verrassend om in de aftiteling de naam ‘Daniel Olsén’ te zien, als de componist. Liefhebbers kennen Olsén wellicht nog als de componist van de muziek uit Ilomilo. In Year Walk weet hij een heerlijk luguber sfeertje op te roepen, wat het ronddolen door de Zweedse bossen extra spannend maakt.

Juweeltje

Niet eerder heb ik op IOS een game gespeeld die me zo wist te boeien, ondanks dat ik het grootste deel van de game niet precies wist waar ik mee bezig was. Het aanvankelijke gebrek aan informatie zal wellicht voor veel gamers een struikelblok zijn, maar wie doorzet vindt in Year Walk een memorabele ervaring die nauwelijks met andere games op mobiele apparaten kan worden vergeleken. Als op zichzelf staande game is Year Walk al erg geslaagd, maar in combinatie met de gratis ‘companion’ geldt dit spel als één van de meest innovatieve puzzelgames die je in de App Store aantreft. Een juweeltje!

 

SCORE: SCORE4½

Year Walk is gemaakt door Simogo en is verkrijgbaar voor €3,59 in de App Store. De bijbehorende ‘Year Walk Companion’ is gratis te downloaden.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg Bits op Twitter: ‘@Bitspost’.