Films kijken in het Stedelijk Museum

17-04-2013 16:00

In de badkuip op het museumplein is niet alleen saaie, statische kunst. Het Stedelijk Museum vervolgt de stedelijk│film-reeks met twee filmevenementen die geheel zijn gewijd aan de Britse kunstenaar en filmmaker James Richards. Op 25 april vindt in het Stedelijk de première plaats van Richards’ nieuwste film, die pas één week voor de vertoning klaar zal zijn en een voorbeschouwing is op zijn installatie voor de Biënnale van Venetië 2013.

Meerdere films

Daarnaast laat hij andere recente films van eigen hand zien, Not Blacking Out, Just Turning The Lights Off (2012), The Misty Suite (2009), en voor het allereerst Rose Bud (2013). Naast deze films worden twee videowerken van andere kunstenaars vertoond die haaks op Richards eigen manier van werken lijken te staan, of misschien juist aanvullen: Glass Puzzle (1973) van Joan Jonas en Seizure (1980) van Pat Hearn en Shelley Lake.
Richards wordt geïnterviewd door curator en schrijfster Isla Leaver-Yap.

Op zondag 28 april wordt tussen 10.00 en 18.00 uur Untitled (Cinema Programme) (2008) vertoond. Een 17 minuten durende videocompilatie van deels beeldbepalende, deels vluchtige momenten uit het massamedia-archief.

Mix van beeld

James Richards maakt in zijn werk gebruik van amateurvideo’s, boeken, platen en cd’s en combineert deze met vondsten uit zijn eigen archief. Het gaat Richards om de vraag van het persoonlijke in het huidige media-moeras. Hij onderzoekt hoe ‘sampling’ een manier kan zijn om eerdere bedoelingen, vertellingen en ontleden en vervolgens weer op te bouwen, waarna de beelden worden teruggegeven aan de wereld.

Hij bewerkt vaak materiaal uit eerdere installaties en video’s om het vroegere gebruik ervan net weer een andere wending te geven in een eeuwig doorlopend scenario. Onbewaakte ogenblikken die zijn vastgelegd, zijdelingse blikken van de camera, fysieke demonstraties en geabstraheerde vocale melodieën versmelten in een tamelijk lyrische ontmoeting.

Donderdag 25 april, 19.30 – 21.30 uur: films en interview

Zondag 28 april, tussen 10.00 en 18.00 uur: Untitled (Cinema Programme) (2008)

Beeld: courtesy of the artist