Kunst

Nieuwe tentoonstelling in het Dick Bruna Huis geopend

18-04-2013 18:00

Roland Sohiers interpretatie van Nijntje is sinds vorige maand een jaar lang in het dick bruna huis te zien. Nijntje heeft al zeven jaar een eigen museum in Utrecht. Dat is natuurlijk niet voor niks: Nijntje is Nederlands trots! Het museum werd ooit opgericht voor kinderen, maar jong en oud komen tegenwoordig een kijkje nemen. Manon van den Berg, educatief medewerker: “Nijntje is zoveel meer dan een simpel tekenfiguurtje, zoals Hello Kitty.”

Bedtime stories

Bijna zestig jaar geleden vertelde Dick Bruna zijn zoon elke avond een verhaaltje over een wit konijn. Dit konijn werd uiteindelijk zijn inspiratie voor Nijntje. Het Dick Bruna Huis heeft een collectie van alle boekjes door de jaren heen. Deze zijn in 65 talen vertaald. Nijntje is de loop der tijd flink veranderd. Zowel qua uiterlijk als qua innerlijke. Van den Berg: “Nijntje is anders dan andere tekenfiguurtjes, omdat ze veel meemaakt. Ze krijgt vriendjes, gaat naar school en er overlijden zelfs familieleden. Ze maakt echt ontwikkelingen door. Dat kan je van Hello kitty niet zeggen.”

Onlangs werd het Dick Bruna Huis genomineerd voor beste kindermuseum van Europa, maar het Tropenmuseum ging er met de prijs vandoor. Van den Berg: “Wij zijn al heel erg blij met de nominatie. De opstart van het Dick Bruna Huis was best lastig.” De medewerkers wisten zeven jaar geleden niet wat voor bezoekers ze precies konden verwachten. Ze gokten op jonge kinderen, maar niks was minder waar. “Er kwamen juist veel volwassenen die met de boekjes waren opgegroeid. En Japanners, massa’s Japanners. Die zijn gek op Nijntje.”

Verbouwing in aantocht

In 2011 verbindt het Centraal Museum de werken van Dick Bruna aan de overige tentoonstellingen. Na Nijntje in de mode en Nijntje, het huis is het nu de beurt aan Nijntje op zolder. Kunstenaar Roland Sohier ontwierp deze nieuwste tentoonstelling. Het is een spannende tentoonstelling over Nijntje en haar (verre) familie. Zo komen ook Bugs Bunny en Broer Konijn naar voren. Het is de bedoeling dat je op handen en voeten over de zolder klimt: trappetje op, glijbaan af. Sohier wil vooral laten zien dat Nijntjes familie uit heel ander hout is gesneden. Zij zijn lang niet zo onschuldig en lief als ons witte konijntje.

De tentoonstelling is boeiend, maar als je echt voor Nijntje komt zal de benedenzaal je meer aanspreken. Daar is te zien hoe Nijntje door de jaren heen is veranderd. Volgens Van den Berg is er een verbouwing nodig om de boven en benedenverdieping samen te smelten. “Er is nu een te groot contrast. Een verbouwing staat daarom zeker op de planning!”