Ongeëvenaard, op hoge hakken én best wel grappig

20-04-2013 14:00

Ongeëvenaard. Meertalig. Op hoge hakken. Oh, én best wel grappig. Dat is in een notendop de monstertour Force Majeur van Britse comedian Eddie Izzard. Hij is de enige comedian die een wereldtour ondernam die langs 25 landen en 4 continenten voert. Soit. Hij heeft wel grootsere dingen ondernomen, zoals het rennen van 43 marathons in 51 dagen. Of een televisieserie in Amerika starten, naast meerdere rollen in grote producties. De Brit lijkt niet te stoppen. Hij doet alles wat godsonmogelijk lijkt – op hoge hakken en met donkerrode nagellak.

Izzard heeft het Nederlandse publiek goed warm gemaakt voor zijn komst, met een paar weken geleden een optreden in College Tour en al iets eerder werd er een stagiair wakker bij DWDD. Maar Izzard kent zijn werkelijke publiek: die willen klassiekers zien, verwijzingen naar eerdere hit-jokes en de trucjes die hij het beste kan.

Kaestosti’s

Hij start zoals een goede buitenlandse comedian dat betaamt: hij heeft wat van de Nederlandse cultuur opgesnoven. Hij prijst de welkome aard van Nederland, die hij eerder een verkapte poging tot doodslag vindt: de auto’s en fietsen in Amsterdam zijn een geoliede machine om menigeen van hun sokken te rijden. Verder heeft hij het over ‘poffertjies’ en ‘kaestosti’s’, wat hij voldoende basis acht voor wanneer je in het buitenland bent.

Fascistische loodgieters

Izzard is nog steeds een ster in het navertellen van bizarre, maar waargebeurde episodes uit de geschiedenis. Ditmaal komt een van de grootste Britste koningen aan de beurt, Richard the Lionheart, die eigenlijk alleen maar Frans sprak. De Romeinen, die steden binnenvielen en een aqua-infrastructuur aanlegden waren eigenlijk fascistische loodgieters.

Thatcher en Pinochet

Ook het geloof mag er weer aan geloven, ditmaal met een actueel tintje: Thatcher is as we speak aan het branden in de hel, samen met haar vriendje Pinochet. Izzard maakt er geen geheim van dat hij Thatcher eigenlijk gewoon een trut vond.

Maar de ware lach in de zaal komt wanneer Izzard refereert aan grapjes uit eerdere shows. De befaamde ‘cake or death’ krijgt meerdere knipogen en de Darth Vader Kantine scene krijgt een deel II. Eerder besprak hij een Stoned Olympics, nu hebben recentelijke ontwikkelingen hem een vrijbrief gegeven voor De Tour de France on Drugs. Het zijn populaire onderdelen van de show, maar onnodig: Izzard heeft prima nieuw materiaal en zou zonder moeten kunnen.

Routineklus

Izzard is wie hij is als comedian: een absurdist, die met vreemde en onverwachte vergelijkingen een logica probeert te vinden in de wereld. Zijn monstertour zal hij ongetwijfeld afmaken. Force Majeur, hoewel niet inhoudelijk fantastisch sterk, geeft de indruk dat je onderdeel bent van iets groters. De HMH is een routineklus voor Izzard. Na dit weekend vliegt hij door naar Scandinavië, en na een lange tijd weer in het thuisland te zijn volgen nog Rusland en Zuid-Afrika. Waarom? Omdat het kan. En dat is maar goed ook.